Ексклузивно

Фарук Каймакчъ пред Euronews Bulgaria: Турция в ЕС можеше да предотврати войната в Украйна

От Euronews България Euronews България
Thumbnail Screenshot 2022 05 11 At 19.45.46 Стоп кадър от интервюто на Християна Димитрова с Фарук Каймакчъ

“Ако Турция беше част от Европейския съюз, войната в Украйна можеше да бъде предотвратена.” Това заяви зам.-министърът на външните работи на Турция Фарук Каймакчъ в специално интервю за EURONEWS България.

“Турция дава най-доброто от себе си, тя принадлежи на Запада и НАТО. Попаднахме в тази специфична ситуация, която ни дава възможност като съюзници на НАТО и ЕС да подмогнем преговорите между Русия и Украйна. Не можем да позволим война в сърцето на Европа да се случва в наши дни. Турция изцяло подкрепя териториалната цялост и суверенитет на Украйна, надяваме се и ще направим всичко възможно да спомогнем за прекратяване на огъня и възстановяване на мира възможно най-скоро”, допълни той.

Министър Каймакчъ коментира и дългите преговори за присъединяването на Турция в Европейския съюз:

“Турция е голяма икономика, има устойчива сигурност и защита, силна външна политика, намира се близо до енергийни източници, подпомага справянето с миграционните вълни и контратероризма. Ето защо винаги казвам, че интегрирането на Турция в ЕС няма да е в двустранна изгода, а в тристранна. Ще спечели Турция, ЕС, но и Третият свят, защото чрез приемането на Турция в Съюза, Европейският съюз ще има по-голям достъп до Изтока, като например до Мюсюлманския свят.”

“Но също така, именно заради тази война разбрахме колко важни са енергийната и хранителна сигурност”, допълни той.

По отношение на бързите опити на Украйна да стане част от Европейския съюз Каймъкчъ е на мнение, че няма бърз път към членството в блока.

Цялото интервю гледайте във видеото:

 

Господин Каймакчъ, нека да започнем разговора с това какви са ползите за Турция от присъединяването й в ЕС?

Мисля, че ползите за всяка една страна-кандидатка, са три.

Първо, перспективата и преговорите за присъединяване, но също така и постепенното интегриране към ЕС ускоряват реформите и допринасят за промени в държавата ни. Те помагат за това да имаме по-добра демокрация, по-силно върховенство на закона и по-стабилни институции. Така че относно демокрацията, институциите и самото функциониране на държавата смятам, че присъединяването към ЕС е  много полезно.

На второ място интеграцията носи,разбира се, стабилност, сигурност и защита. Важно е правителставата ни да бъдат устойчиви, трябва да разполагаме със сигурност и силна защита, за да икономиката ни функционира правилно.

Като трета голяма полза от членство в ЕС смятам социалното и икономическо процъфтяване. Защото ако сте част от големия европейски пазар, това означава, че икономиката ви и хората ще извлекат много плюсове от този факт. Тези три ползи са абсолютно валидни, но е важно да се каже, че и ЕС ще спечели от евентуалното членство на Турция. Това е така, защото Турция е голяма икономика, има устойчива сигурност и защита. Турция има силна външна политика, намира се близо до енергийни източници, подпомага справянето с миграционните вълни и контратероризма. Ето защо винаги казвам, че интегрирането на Турция в ЕС няма да е в двустранна изгода, а в тристранна. Ще спечели Турция, ЕС, но и Третият свят, защото чрез приемането на Турция в Съюза, Европейският съюз ще има по-голям достъп до Изтока, като например до Мюсюлманския свят. Но също така самия ЕС би имал по-голям кредит на доверие със светска Турция в него.

 

В момента ЕС се сблъсква с множество предизвикателства вследствие на войната в Украйна. Смятате ли, че конфликтът сближи Западните Балкани с ЕС или ги отдалечи?

Първо искам да кажа, че не съществуват Западни Балкани. Това е термин, който за съжаление бе въведен, за да се създаде разделение между Турция и други държави-членки. И така, ако говорите за Югоизточна Европа или Балканите, включващи Турция, тогава да. Мисля, че тази война показа, че сигурността и защитата на Европа са неделими. Трябва да работим заедно и да имаме силни възпротивителни механизми. Но също така, именно заради тази война разбрахме колко важни са енергийната и хранителна сигурност. Искам да кажа и, че по отношение на регионалната миграция и нейното овладяване трябва да работим заедно. Тази война ще има много негативни последици върху икономиките и пазарите ни. Сигурен съм, че за да се възстановим както от негативните последици от пандемията, така и от войната, имаме нужда от по-голямо сътрудничество между държавите-кандидатки и Съюза. Разбира се, от всички страни-кандидатки, Турция има най-голям потенциал, вземайки предвид енергийната й сигурност, икономика, търговия, външна политика, защита, справяне с миграцията. Ето защо смятам, че има възможност отношенията между ЕС и Турция да се подобрят.

 

Турският президент Реджеп Ердоган иска от ЕС да поднови преговорите за членство на Турция в блока. Смятате ли, че е време отново да седнете на масата за преговори?

Да, разбира се, защото, за съжаление, Турция не е била третирана справедливо. Ако процесът по присъединяване на Турция не беше толкова политизиран и национализиран от една или две страни-членки на Съюза, Турция щеше е започнала и вече преминала през някои от преговорните етапи. И отново казвам, че ако Турция беше станала член на ЕС преди години, мисля, че тази война в Украйна можеше да бъде предотвратена. Защото силен Европейски съюз с Турция в него, както и по-добро сътрудничество между НАТО и ЕС, биха имали много силни възпротивителни механизми и тази война можеше да бъде предотвратена. Ето защо смятам, че е важно да се подновят преговорите за турското присъединяване. Колкото по-голяма и реална е преспективата за членство на Турция в ЕС, толкова по-скоро Турция ще направи изисканите реформи.

 

Какво щеше да направи Турция, за да предотврати войната?

Турция дава най-доброто от себе си, тя принадлежи на Запада и НАТО. Попаднахме в тази специфична ситуация, която ни дава възможност като съюзници на НАТО и ЕС да подмогнем преговорите между Русия и Украйна. Разбира се позицията на Турция е следната: не можем да позволим война в сърцето на Европа да се случва в наши дни. Турция изцяло подкрепя териториалната цялост и суверенитет на Украйна, надяваме се и ще направим всичко възможно да спомогнем за прекратяване на огъня и възстановяване на мира възможно най-скоро. Така че Турция ще продължи да подпомага и посредничи в преговорите. Надявам се да успеем да постигнем мир, колкото по-рано, толкова по-добре.

 

Преговорите за влизане на Турция в ЕС продължават около 20 години, може и повече. Как приемате опитите на Украйна да стане страна членка на съюза толкова бързо?

Първо искам да кажа, че Турция напълно подкрепя членството и интеграцията на всички европейски държави, както в ЕС, така и в НАТО, включително на шесте страни-кандидатки от Балканите. Но подкрепяме също и новите кандидатки Украйна, Грузия и Молдова.  Всички европейски държави заслужават правото да кандидатстват и да се присъединят към ЕС, когато покрият критериите за членство. И така, ще видим колко бързо Украйна ще е готова за интегриране, но критериите за членство са ясни и не вярвам, че има някакъв пряк път за присъединяване в ЕС. Разбира се, ако Украйна успее да изпълни тези критерии по-бързо от останалите кандидатки, тя ще се намира в по-добра ситуация. Но относно Турция, както споменах и по-рано, нашият преговорен процес беше прекалено политизиран и национализиран, например от проблемите с Кипър. Преговорите за присъединяване бяха отлагани дълго време, абсолютно ненужно. Това забавяне нито разрешава проблемите с Кипър, нито ускорява реформите в Турция, нито засилва ролята на ЕС като световен играч. Защото ако ЕС иска да бъде геополитическа и световна сила, мисля, че членството на Турция в ЕС ще допринесе за това.

 

Нека поговорим малко за НАТО. Какви са позициите на Турция там?

Знаете, че Турция е вторият по големина член на НАТО. Напълно подкрепяме всички решения, взети от НАТО по отношение на войната в Украйна. Подкрепяме Украйна още преди военните действия там да започнат, така че имаме добри отношения с нея. Защитаваме тяхната кауза, но това, която е най-важно днес е да бъде постигнато, е прекратяване на огъня възможно най-скоро.

 

Турция иска България и Румъния да не бързат с разполагането на натовски сили в Черно море. Това става ясно от интервю на турския министър на отбраната пред в. “Хюриет”. Защо Турция казва индиректно на България и Румъния да помислят повече?

Трябва да опитаме да постигнем прекратяване на огъня и мир с това, с което разполагаме, защото мисля, че ескалация на конфликта няма да е от полза за никого. Трябва да действаме много внимателно, трябва да сме сигурни, че сме използвали всички възможни инструменти за прекратяване на войната, преди да предприемем нещо, което може ескалира конфликта. Трябва да сме много внимателни, това не означава, че не правим достатъчно, Турция е в НАТО, втората най-голяма членка, тя прави повече от много съюзници в НАТО и страни-членки на Съюза в опитите си да постигне мир, или поне в овладяването на войната. Защото знаете-хората говорят за различни сценарии, така че е важно да задържим войната и да постигнем прекратяване на огъня възможно най-бързо.