Добро Утро, Европа

Туризмът в Кипър: 600 млн. евро загуби заради липсващите туристи от Русия и Украйна

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

След две трудни години, белязани от пандемията, туризмът в Кипър изглежда отново се справя добре. Има обаче още едно много сериозно предизвикателство, което трябва да бъде преодоляно - заради санкциите срещу Москва руските туристи не могат да посещават средиземноморския остров, който очакваше добър летен сезон.

Председателят на Асоциацията на хотелските мениджъри казва, че на този етап бизнесът е оставен да се справя сам с последствията.

"Никой не беше подготвен за тази огромна промяна. Проблемът е много труден за разрешаване, но полагаме усилия да го преодолеем доколкото е възможно. Донякъде сме ограничили щетите, но е невъзможно да заменим този огромен брой клиенти", казва Кристос Ангелидис, председател на пан-кипърската асоциацията на хотелиерите.

През 2019 г. в Кипър са пристигнали близо 4 милиона туристи, от тях повече от 780 000 са били руснаци. Миналата година, въпреки ограниченията заради COVID, един от всеки четирима туристи е дошъл от Русия. Тази година ситуацията е напълно различна.

Руснаците, както най-вероятно и украинците, няма да дойдат в Кипър, което би довело до загуби от около 600 милиона евро според оценките на Министерството на туризма - пари, които ще трябва да бъдат намерени от другаде.

"В миналото руснаците и украинците бяха 25-30% от нашите гости, докато днес броят на туристите от тези две страни е малък. От друга страна, нашият хотел винаги е имал добра репутация и обслужва пазари като Централна Европа, Швейцария, Германия, Австрия и Англия”, обяснява хотелиерът Михаил Паникос.

По-малкото туристи не са единственото предизвикателство, с което трябва да се справят местните заради войната в Украйна. Кипърските хотели трябва да плащат и все по-високи разходи заради разрастващата се енергийна криза.

“В момента електроенергията се е превърнала във втория по големина разход след заплатите, който е твърде висок. Има хотели, които ми изпратиха сметките си. Трябваше да платят около 100 000 до 150 000 евро само за месец”, разказва Харис Лозидес, председател на Кипърската хотелиерска асоциация.

През 2019 г. от туристическия в кипърската икономика са се влели почти 2 милиарда и 700 милиона - което вече е далечен спомен за островната държава.