Политика

Проф. Росен Стоянов, политолог: Не очаквам реваншизъм от страна на служебния кабинет

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„Не би трябвало да има реваншизъм по принцип в политиката. Още повече, когато става дума за себеоценка. Президентът подкрепи кабинета „Петков“. Сега да себеоценява себе си през една ревизия и съответно реваншизъм ми се струва меко казано странно и почти невъзможно.“ Това каза в студиото на „Добро утро Европа“ политологът проф. Росен Стоянов относно очакванията му за бъдещите действия на служебното правителство.

Ето какво още каза политологът за зрителите на Euronews Bulgaria.

 

Сигналите на президента:

Виждам много интересни заявки. Президентът казва неща. Ние го наричаме политически дискурс. Той казва „ето, има едни хора, които са отявлени противници на сегашното ръководство на БСП. Аз ги приобщавам, аз ги номинирам и най-вече те се съгласяват да станат част от тази нова ситуационна политическа игра.“ Има едно заиграване в сферата на това „аз имам банка кадри, а вие?“.

 

Преговори с Русия за газа?

Всичко е въпрос на политически решения. Не на здравна ситуация, не на икономическа такава. Всичко е въпрос на тежнения, които са в един средносрочен, дългосрочен план и обвързани с геополитика. Не е невъзможно правителството, въпреки че има два месеца и формално ограничени правомощия, да преосмисли и пренасочи нашата политика по отношение на възобновяване на разговорите с „Газпром“.

Не само защото бизнеса го иска, а и поради факта, че по този начин ще отбележат една „червена точка“ в полза на президента, който не само ги назначава, а и определя основните им политики.

Това би било „синя точка“ спрямо евроатлантическите избиратели, но не и „черна точка“. В Европа всяка една държава се опитва и ще реши абсолютно самостоятелно въпроса с кризата. Няма дори желания и щения да се съберат всички и да вземат едно решение, по простата причина, че такова няма.



Очаквания към служебното правителство:

Искрено се надявам на служебните министри да не им стигне самочувствието, желанието и личната мотивация да се захванат с неприсъщи на онзи мандат, който имат по право и по Конституция, да се захванат с търсене на „кирливи ризи“, да преориентират цялостната външна политика... Нека да се съсредоточат върху основните си ангажименти и задължения и да направят предпоставки в една перспектива за движение към електронно правителство, например.

 

Цялото интервю вижте във видеото.