България

Бивш служебен министър на екологията: Решението за затваряне на ТЕЦ "Брикел" не е формализирано

От Euronews България Euronews България

Новият служебен кабинет на президента Радев ще следва политическата линия на държавния глава.

Това мнение изрази в Euronews Primetime бившият служебен министър на екологията Асен Личев.

Той подчерта, че решението за затваряне на ТЕЦ „Брикел“ не е формализирано и посочи, че за да се случи това е необходимо да бъде отнето комплексното разрешително на централата, а то е било актуализирано по време на служебното правителство.

Беше въпрос на контрол, за да може да се принуди собственикът на инсталацията да спазва изискванията“, каза бившият служебен министър на екологията.

По думите му България е зарината с общински отпадъци, които могат да се третират само като се изгарят, но поради ниското качество на третирането им от общините, те са опасни за изгаряне.

Този проблем остава нерешен“, посочи Личев.

Според него новият министър на екологията трябва на първо място да обяви обществена поръчка и да намери фирма, която да отработи 9 тона отпадъци в Плевен.

Защото е толкова срамно насред България да стои отпадък от италианската мафия, внесен незаконно“, подчерта Личев.

По думите му докато единствената цел на първото служебно правителство на Радев е била възстановяване на държавността след 12-годишното управление на ГЕРБ, то вторият служебен кабинет е свалил гарда и е започнал да се занимава повече с предизборната обстановка.

Бившият служебен министър смята, че основната причина за падането на кабинета „Петков“ е провалът в областта на правосъдната реформа.

Правителството на Кирил Петков го критикувам най-много затова, че върна строителството на АМ „Струма“ на начален етап, като обяви, че са решили с ЕС да има ОВОС“, отбеляза Личев.

Той очаква от новите служебните министри да продължат възстановяването на държавността и да защитават интересите на страната.

Целия разговор вижте във видеото.