Общество

Икономически анализатор: Руският газ в Европа не може да бъде заменен лесно

От Euronews България Euronews България

Ситуацията към момента ясно показва,че доставките на руски газ не могат лесно да бъдат заместени – още повече предвид факта, че енергийната система в целия ЕС не е в особено добро състояние.  

Това посочи пред Euronews България икономическият анализатор Юлиан Войнов.

Според него ако Русия реши драстично или напълно да прекрати доставките на газ през зимата – това ще доведе сериозно икономическо сътресение в Общността.

Германия доста сериозно подцени заплахата от спиране на руски газ и едва след като Русия намали драстично доставките на газ по „Северен поток“ 1 започна да взима някакви мерки“, коментира Войнов.

По думите му енергийната система в целия ЕС не е в много добра кондиция и даде за пример Франция, където работят само 26 от общо 57 атомни електроцентрали, повишавайки по този начин драстично цените на електроенергията в страната.

Същевременно в Европа няма изградена инфраструктура за доставка на LNG газ, въпреки че се изгражда в момента и надеждите са до края на година да се открие поне един терминал за регазификация на LNG газ“, каза още анализаторът.

Той подчерта, че ако Русия изцяло прекрати доставките на природен газ за Европа икономическият спад при най-засегнатите държави ще бъде наполовината на този през 2008 г. по време на световната икономическа криза.

Относно възобновения износ на украинско зърно, Войнов коментира, че ситуацията се подобрява, но няма никакви гаранции, че напрежението няма да се породи отново.

По думите му от търговска гледна точка няма причина за протести отстрана на българските зърнопроизводители.

Вижте целия разговор във видеото.