Спорт

Федерацията по волейбол представи новия селекционер на мъжкия ни национален отбор

От Euronews България Euronews България
Blendjini Снимка: БГНЕС

Българската федерация по волейбол представи новия италиански селекционер на мъжкия национален отбор. Той подписа договор за 3+2 години, а голямата цел, която му е поставена от родната централа, е да класира България за участие на Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028 година. 

"Имаме 5-годишен цикъл. И имаме възможност още от сега да работим, за да се стигне до желано класиране за ЛА 2028. Това бе и мотивът, който натежа при мен да приеме предложението на България!Можех да продължа пътя си с голям клуб като Лубе, но приех да бъда част от един млад отбор, който мечтае за успехи", каза Бленджини.

"Имаме група от талантливи млади играчи с резултати при подрастващите. Една част от тях може да се прелеят в мъжкия отбор. Имаме и играчи, които играят на клубно ниво и да помогнат. Нашата цел е волейболистите да показват желание, отдаденост и мотивация както в тренировките, така и в мачовете. Важно е хората, които дойдат, да са готови да тренират, да страдат и да се жертват.", добави той.

Българският национален отбор по волейбол за мъже не е играл на олимпийски игри от Лондон 2012. На световното през 2022 г. "лъвовете" завършиха на 20-то място, а на европейското през 2023 г. - на 15-то.

52-годишният Бленджини успя да изведе Италия до сребърните медали на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. и до бронзов медал от европейското първенство през 2015 г. Той е и трикратен шампион на Италия с тима на Лубе.