Европа

Арести и размирици белязаха първомайските протести в Париж

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Скандирания и лозунги за по-високи заплати, но и също и за мир в Палестина, се чуха по улиците на Париж на традиционното шествие за Първи май.

По-малко от 6 седмици преди изборите за ЕП демонстрациите получиха ярка политическа окраска. Присъстваха повечето от кандидатите на левите партии.

В кампания става въпрос за покупателната способност, но и за предприемане на действия за сметките за енергия. Искам да извадя Франция от европейския пазар на електроенергия, да намаля значително сметките за ток на предприятията, фермерите, производителите, всички французи. Защото днес плащаме много повече за енергия от цената, която плащаме за производството ѝ.

Леон Дефонтейн – кандидат на Комунистическата партия

Други кандидати подчертаха значението на демонстрациите срещу възхода на крайната десница във Франция, която набира популярност.

Първи май е също възможност да си припомним, че винаги ще се борим срещу тези антидемократични, антирепубликански партии, които се нароиха в нашето общество.

Мари Тусен – кандидат на Зелената партия

Последни социологически проучвания показват, че социалните теми, заплатите и борбата с инфлацията са водещи за избирателите в Европа.