Европа

Напрежение между Косово и Сърбия: Два гранични пункта са затворени

От Euronews България Euronews България
Kosovo Tensions 21286349042065 Снимката е архивна. Източник: AP

В северните райони на Република Косово, в които живеят предимно сърби, са пуснати сирени за въздушна тревога, съобщава сръбското издание Vecernje Novosti, цитирано от БГНЕС.

Отбелязва се, че местните жители са започнали да строят барикади в района на Рударе, на главния път Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

"След 18:00 ч. в Косовска Митровица беше активирана въздушна тревога... Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция в близост до административния пункт "Ярине" бяха разпределени много бойци от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки", съобщава изданието.

Според съобщенията в местни медии, около 200 албанци са се събрали в южната част на града, близо до моста, водещ към северната страна - оттам сърбите планират да тръгнат масово към мястото, където се строят барикадите.

Каква е причината за напрежението?

Както съобщи косовското правителство, от 1 август започва прилагането на "правилата за реципрочност" със Сърбия. Това означава, че сръбските документи ще престанат да бъдат валидни на територията под контрола на косовското правителство, а техните притежатели ще получат временна лична карта при влизане. В същото време собствениците на превозни средства със сръбски регистрационни табели ще бъдат задължени да ги преригистрират като RKS (Република Косово).

Днес сръбският президент Александър Вучич обяви в обръщение към гражданите, че в полунощ на 1 август косовската полиция ще започне операция в северната част на страната и ще блокира влизането на граждани с лични документи, издадени в Белград.

Сръбският държавен глава призова косовските власти да спазват мира и предупреди, че в случай на агресивни действия срещу сърбите "Сърбия ще победи".

Блокирани пътища и гранични пунктове

Към 22 ч. българско време продължават блокадите на пътища в Северно Косово, като два граничните пропускателни пунктове със Сърбия са затворени за преминаване – при Бърняк и Ярине, става става ясно от публикация във Фейсбук на органите на реда в Косово.


В социалната мрежа косовката полиция информира още, че засега няма данни за ранени граждани или полицейски служители и призовава медиите и гражданите да не се поддават на фалшиви новини.

В същото време сръбското министерство на отбраната официално опроверга информацията за разполагане на военни сили на територията на Косово и Метохия и призова да не се разпространяват дезинформации.

Сръбските медии съобщават, че пред новата база на косовската гранична полиция са разположени много войници от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки.

Реакция от Москва

„Решението на „властите“ в Прищина да започнат да прилагат неразумни дискриминационни „правила“ за принудителна подмяна на лични документи и регистрационни номера на местни сърби от 1 август е още една стъпка към прогонването на сръбското население от Косово, експулсирането на сръбските институции от там, които гарантират защитата на правата на сръбските жители от произвола на прищинските радикали, водени от "премиера" А. Курти“, написа в своя Телеграм канал говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова.

Тя обвинява косовските власти в умишлена ескалация на напрежението, "за да стартират военен сценарий". 

"Призоваваме Прищина и стоящите зад нея САЩ и ЕС да спрат провокациите и да зачитат правата на сърбите в Косово", стои още в публикацията на Захарова.