Общество

Творческата равносметка за 47-ия парламент: Много загубено време и загубени битки

От Любомира Тонева Любомира Тонева Стажант

С какво ще запомним 47-ия парламент и какво да очакваме след предсрочните избори наесен? Творчески анализ в Euronews Bulgaria направиха PR експертът Максим Бехар и музикалният продуцент Николай Маджаров - Файчето. 

Ще запомним 47-ия парламент с многото загубено време и многото загубени битки, за съжаление.

Най-важната загубена битка беше комуникационната, обясни PR експертът Максим Бехар.

Тази коалиция, сглобена от 4 взаимоизключващи се политически сили, всяка от тях с безумно его, не можа да комуникира с хората, гражданите, медиите, допълни той.

Музикалният продуцент Николай Маджаров - Файчето се съгласи с изказаното мнение. Допълни, че толкова много процедури в един парламент не е виждал и определи коалицията като "орел, рак и щука".

Според Максим Бехар, опозицията е постигнала успехи - чисто процедурано и комуникационно. Той обясни, че дори и за малкото, което са направили, управляващите не са могли да обяснят достатъчно на хората, които ги подкрепят.

Всички очакват и искат да са първа политическа сила, въпросът е реалностите какви са, заяви Николай Маджаров - Файчето.

Единственият фундаментален проблем, който ще срещнат, е комуникационният, допълни още той.

Това са хора, които трябва да задават тона в обществото, да имат професионално отношение, посочи Максим Бехар.

Според него, сред загубените битки са тази за въвеждането на еврото, за южната граница - основна причина да не сме в Шенген, както и тотално загубената битка за туризма, битката за отношението към Русия и към войната. Поредица от неща, които трябваше да бъдат свършени, допълни експертът.

Първата работа на следващото НС е да се премахне създаването на служебен кабинет, смятат и двамата събеседници.

Президентът си играе негова игра. Той в един момент ще спре да бъде президент и очевидно, той в момента подготвя почвата, смята Николай Маджаров - Файчето.

Светът е във война - Русия воюва срещу Украйна. Ние трябва да се съобразяваме с това и България да има ясна позиция - срещу агресора, категорични са PR експертът и музикалния продуцент. 

За предстоящите предсрочни избори, прогнозата на Максим Бехар е, че нови политически звезди няма да има. Ще победи този, който съумеее да комуникира по-добре своите послания.

Прогнозата на Николай Маджаров - Файчето е, че е добър вариант ПП и ДБ да се съберат преди изборите с обща платформа, за да обединят десните избиратели и ако това се случи, те ще бъдат първа политическа сила.

Вижте целия разговор във видеото.