Свят

Непозволена литература: Книги с LGBTQ тематика може да бъдат забранени в някои части на САЩ

От Euronews България Euronews България

Миналата година Шей Рос и нейните съученици в Блумингтън, Минесота, успешно убеждават своето училище да не забранява определени книги, посветени на сексуалността, пола и расата. Сега законодателите от щата се стремят да наложат подобни забрани във всички училища под тяхна юрисдикция.

Литературата е нещо като бягство. Особено когато бях в шести клас, четенето на книги, особено книги с ЛГБТ+ герои беше начин да се почувствам видяна и представена по начин, по който не се смятах в ежедневието си.

Шей Рос, ученичка

Ако забраната бъде приета, Минесота ще се присъедини към малкото щати, които се стремят да ограничат достъпа на децата до противоречиви книги. Тази година законодатели от повече от 15 други щата също са внесли законопроекти за налагане на строги санкции на библиотеки или библиотекари, които предоставят забранени книги. Консервативни родители и активисти твърдят, че литературата е твърде откровена или неподходяща, особено за по-малките читатели. Критиците на законодателството твърдят, че училищата трябва да се съсредоточат върху основните умения за четене.

47% от нашите третокласници не могат да четат добре. Всяка книга трябва да е забранена за дете, което не умее да чете.

Патриша Мюлер, член на републиканците от щата Остин

Рос обаче казва, че историите за разнообразни герои и теми са от решаващо значение за изграждането на връзката на младите хора с книгите.

Ако се опитваме да отгледаме млади възрастни, които ще са част от нашето общество и те не могат да научат за неща като расизъм и сексуално посегателство, това не ги защитава. Това им вреди в дългосрочен план, защото имат по-малко информация за реалния свят.

Шей Рос, ученичка

Минесота е един от няколкото щата с демократични възгледи, в които законодателите се борят да запазят в програмата така наречените забранени книги. Други такива щати са Мериленд и Илинойс. По данни на Американската библиотечна асоциация през 2023 г. над 4200 произведения в училищните и обществените библиотеки са били обект на забрана.