Добро Утро, Европа

Д-р Чобанова: Вече имаме колективен имунитет срещу Ковид-19

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Има бум на коронавирус. Голяма част от случаите не са диагностицирани.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Виктория Чобанова, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

По думите й, инфекцията ще стане наш спътник оттук нататък, както грипът. Време е вече да свикнем с това и да не правим истерия. В момента заболяването протича леко. Огромната част от новите болни или са вече са преболедували или са ваксинирани. Това вече не е заболяването с онази тежест от 2020 г., когато болниците бяха пълни и в реанимациите не можеше да се влезе. Вече нямаме такива тежки случаи, защото имаме колективен имунитет, каза д-р Чобанова.

Много по-важно е Здравната каса да се опита да обясни на хората, че трябва да дойдат на профилактичен преглед и да си контролират хроничните заболявания, отколкото да покриват тестове за Ковид-19, които в момента струват около десетина лева, каза д-р Чобанова.

 

В момента, ако трябва да бъдете изследвани и дойдете при мен, аз трябва да ви изпратя на пулмолог, който да ви назначи тест. След това трябва да се върнете при пулмолога и от пулмолога – при мен. Цялото това разкарване нито е по-евтино, нито е медицински обосновано. В най-заразната си фаза да обиколите, освен лекаря, при който сте отишли, още двамата-трима.

Д-р Виктория Чобанова

В момента хората оздравяват по-бързо и от гледна точка на епидемиологията е разумно да се намали карантината, каза още лекарят.
Вижте цялото интервю във видеото.