Свят

Престолонаследникът на Саудитска Арабия се срещна с Еманюел Макрон

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман продължава опитите си да излезе от дипломатическа изолация, като посети френския президент Еманюел Макрон. Това се случва по-малко от четири години след убийството на журналиста и критик на Рияд - Джамал Кашоги. От Париж съобщиха, че двамата лидери са били  на бизнес вечеря. Активисти призоваха Макрон да не пренебрегва въпроса за правата на човека. 

 

Има дискусии за петрола, за доставките на петрол с договори и главозамайващи суми. Но не трябва да се подминава въпросът за правата на човека в Саудитска Арабия, положението е катастрофално. Виждаме, че бин Салман е претърпял своеобразна реабилитация. Той беше с Джо Байдън, с Еманюел Макрон, беше и в Гърция. Той обикаля европейските държави - това е офанзива на чара, медийна офанзива.

Жан-Клод Самуйе, председател на Амнести Интернешънъл

По-рано този месец принцът се здрависа с американския президент Джо Байдън в Джеда. След това престолонаследникът беше в Атина. Европа се стреми да си осигури алтернативни енергийни източници, за да намали зависимостта си от доставките на нефт и газ от Русия.