Общество

Евакуираха служители от кабелния завод в Карнобат след изтичане на природен газ

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Завишени стойности и изтичане на циановодород и сероводород бяха установени днес в кабелния завод в Карнобат. Няма пострадали хора. Няколко служители са получили главозамайване и прилошаване, но не са потърсили лекарска помощ. Все пак всички служители бяха евакуирани от сградата в следобедните часове в петък.

При по-продължително 5 до 15 минути експозиция в работна среда може да има парене на очите, проблеми в горните дихателни пътища, съответно при попадане на циановодород може да има и кожни дерматити. Затова се препоръчва лицата, които са били в тази среда, бързо да бъдат преместени.

Д-р Марияна Кофинова - Директор на Дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ Бургас

Около 400 служители на кабелния завод бяха евакуирани с автобуси, до приключване на проверката, която трябваше да установи дали опасните вещества са се разпространили по канализационната мрежа.

При попадане в околната среда тези две вещества, най-вече циановодородът може да предизвика по-сериозни проблеми, свързани с разпространението му, както с риск за околната среда, така и за хората, които консумират храна, която е била в контакт с води, които съдържат такива вещества.

Д-р Марияна Кофинова - Директор на Дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ Бургас

В края на деня стана ясно, че шахтите в кабелния завод в Карнобат не се свързани с градската газопреносна мрежа и опасност за населението няма.