Свят

Сателит ще снабдява с независима информация граждани и медии в Беларус

От Euronews България Euronews България

Независими беларуски медии, работещи в изгнание, имат нов шанс да предават надеждна информация на аудиторията си. Благодарение на организацията "Репортери без граници" в Космоса бе изстрелян сателит, наречен "Свобода".

В защитена мрежа той предоставя сигнал и съдържание на малкото независими журналисти в Беларус. 

Беларуските независими медии вече не могат да работят в страната. През юли 2021 г. властите определиха съдържанието ни като екстремистко и бяхме принудени да се преместим в Полша. Работим в изгнание и винаги търсим начини да разпространяваме съдържанието си сред хората в Беларус. Те имат нужда от това, имат нужда от честна журналистика, за да се мотивират от демократични промени.

Павел Свярдлоу, главен редактор на Еврорадио

Подобни тактики са добре познати на бившите сътрудници на Радио Свободна Европа, което предоставяше актуална и независима информация на хората в Източния блок преди години. 

Лукашенко е диктатор и единственият начин да се борим с него е да стигнем до хората в Беларус. Трябва да внимаваме липсата на свобода в медиите да не се вкорени в обществото ни.

Станислав Прушински, журналист, бивш сътрудник на Радио Свободна Европа

Силата на информацията не бива да се подценява, затова авторитарните режими се опитват да я ограничат. 

Според нас, от 6 до 9 процента от населението в Русия има достъп до независима информация. Ако можем да вдигнем този процент, би било чудесно, точно това е идеята за този сателит. Той успява да достигне Източна Европа, окупираните територии в Украйна и някои части на Русия. Това показва, че потокът от независима информация има значение.

Тибо Брутен, заместник-генерален директор на "Репортери без граници"

"Европа даде дом на много политически бежанци от Русия и Беларус, включително журналисти, които се борят за свободата на словото - ценност, която всички споделяме.

Магдалена Ходовник за Euronews от Варшава