Свят

Размирици в Ирак: Протестиращи щурмуваха сградата на парламента

От Euronews България Euronews България

Стотици протестиращи щурмуваха сградата на иракския парламент в силно охранявата т.нар. „Зелена зона“ в столицата Багдад. Причината - демонстрантите са недоволни от номинацията за премиер, който е смятан за близък до Иран.

Ирак е без правителство и президент рекордните близо 10 месеца.

Поддръжници на влиятелния шиитски духовник Муктада ал-Садр останаха пред иракския парламент и през нощта след като по-рано щурмуваха сградата. Някои от тях носиха портрети на шиитския лидер.

Техният гняв беше предизвикан от избирането на Мохамед ал Судани за министър-председател от подкрепяните от Иран партии.

В продължение на 20 години виждаме едни и същи лица на власт. Преди две години проведохме протести с 35 000 ранени и 800 мъченици, а сега същите хора отново са тук. Отхвърляме Ал Судани, както и всички, които го подкрепят.

Абу Мухамад, протестиращ

Тези протести са най-новото предизвикателство пред богатия на петрол Ирак - страна, която е затънала в политическа и социално-икономическа кризи въпреки рекордните приходи заради скока на световните цени на енергията.

След изборите през октомври блокът на Ал Садр се превърна в най-голямата парламентарна група, но въпреки това далеч от мнозинството. Девет месеца по-късно все още не може да бъде формирано ново правителство.

Ал Судани беше избран от бившия премиер Нури ал Малики, но не може да заеме поста му, докато не бъде избран президент.

Ал Садр напусна преговорите за съставяне на правителство, след като не успя да събере достатъчно подкрепа за президентския пост, но очевидно запазва силна подкрепа.