Свят

Похитителите на "Руен" са се предали, а екипажът е освободен (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Korab Ruen AP Снимка: AP архив

Всички сомалийски пирати на похитения кораб "Руен" са се предали, а 17-членният екипаж е евакуиран, съобщи говорител на НАТО, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс. 

Българският товарен кораб "Руен", плаващ под малтийски флаг, беше отвлечен през декември. В екипажа има и седем българи.

По-рано беше съобщено, че плавателният съд е бил пресрещнат вчера от индийски военен кораб, по който пиратите открили огън. Така са били предприети действия в съответствие с международното право, се казваше в съобщението. 

Пиратите, за които се твърди, че са отвлекли плаващия под малтийски флаг кораб за насипни товари на 14 декември, са открили огън по индийския кораб в международни води, каза говорителят, без да предоставя повече подробности. Флотът е призовал пиратите да се предадат и да освободят кораба и всички цивилни, които може да държат.

Преди залавянето на Руен не е имало отвличане на търговски кораб от сомалийски пирати от 2017 г. Най-малко 17 случая на отвличане, опит за отвличане или подозрителни подходи са регистрирани от индийския флот от декември. Делхи разположи най-малко дузина военни кораби източно от Червено море през януари, за да осигури сигурност срещу пиратите и е следяла над 250 кораба.

„Руен“ е управляван от базираното в България дружество „Параходство Български морски флот“. Откупът за отвлечения екипаж на "Руен" не е платен, каза съобщи по-рано този месец британската фирма за морска сигурност Ambrey. Според съобщения в медиите пиратите държат 17 души от екипажа, след като са освободили един по медицински причини. Корабът беше заловен от сомалийски пирати на 380 морски мили източно от йеменския остров Сокотра на 16 декември, припомня БГНЕС.