Политика

Костадинов на консултациите при президента: Парламентарни избори са не просто наложителни, а задължителни (Обновена)

От Euronews България Euronews България

През изтеклия период „Възраждане“ се позиционира като опозиция на това управление, обществото ни е наясно с вашите критики към властта. Това каза президентът Румен Радев преди провеждането на консултации с партия „Възраждане“.

По думите му в момента 49-тото Народно събрание се опитва да избере ново правителство и отправи към представителите на „Възраждане“ въпроса как преценяват усилията в тази посока и какъв е шансът да се сформира правителство.

Радев запита и дали при неуспех на първи и втори мандат от „Възраждане“ са готови да предложат формула за реализация на трети мандат.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов посочи, че от партията винаги са готови да посочат вариант за управление на страната, готови са и със състав на правителство, но остава въпросът дали тази формула ще срещне разбиране и подкрепа в този състав на Народното събрание. Костадинов посочи, че е наясно, че няма да срещне подкрепа.

Конфигурацията там е изцяло обслужваща интересите на други държави и чужди посолства. Това, което трябва да отбележим задължително обаче е, че парламентарни избори в този момент са не просто наложителни, те са задължителни.

Костадин Костадинов, "Възраждане"

Radev Kostadinov BGNES Снимка: BGNES

По думите на Костадинов безвремието, в което е попаднала държавата убива страната с темпове от 80-90 000 души на година. Изходът от тази перманентна политическа криза, в която държавата ни се намира от повече от 30 години, е тотална промяна на сегашния политически модел, каза още Костадинов.

Костадин Костадинов обвини Радев, че и той носи вина за случващото се в страната.

"Вие имате вина за ситуацията, защото миналата година беше погазен тежко най-големият порив на българите, беше погазена Конституцията, КС също погази Конституцията за референдума, а вие трябваше да застанете в защита на българския народ", каза той.

Румен Радев каза, че това е "абсолютно невярно" и призова за по-умерен тон.

"Аз се ръководя единствено и само от Конституцията, аз я изпълнявам. Без решение на НС не мога да подпиша указ за провеждане на референдум. Крайно време е на тези спекулации да бъде сложен край", обърна се Румен Радев към Костадинов.

Не съм видял да има напрежение с президента, просто ние казахме това, което мислят стотици хиляди български граждани – че трябваше да бъде свикан референдум и ние очаквахме от него да не се съобрази с беззаконието в парламента и да свика такъв референдум, но за съжаление това не се случи. Това каза лидерът на „Възраждане“ след срещата с президента Румен Радев.

Костадинов заяви, че с Радев са обсъдили актуалната политическа обстановка в страната и в чужбина.

За това, че България е заплашена от война, за това, че българското правителство представлява заплаха за националната сигурност, както и за нашето становище, че колкото по-скоро има предсрочни парламентарни избори, толкова по-добре за България и за българския народ.

Костадинов посочи, че с президента са обсъдили и проблемите на българските общности в чужбина – в Молдова, Албания и Косово и Северна Македония.

Лидерът на „Възраждане“ беше категоричен, че ако има нови парламентарни избори, резултатите няма да бъдат близки до сегашното разпределение на силите в парламента.