Европа

Грета Тунберг и нейни поддръжници блокираха парламента в Стокхолм

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Грета Тунберг и десетки други младежи блокираха частично достъпа до парламента на Швеция, с което призоваха за повече реформи срещу климатичните бедствия. Освен това демонстрантите обвиняват компаниите за изкопаеми горива, че умишлено забавят зеления преход и печелят средства от това.

 

Движението за климатична справедливост от десетилетия повтаря едно и също послание отново и отново, като развалена грамофонна плоча. Усещаме, че не ни чуват. Все още се движим в грешна посока. Отправили сме се към климатична катастрофа и по-лош живот за тези, които вече страдат от последиците от климатичната и други социални кризи. 

Грета Тунберг, екоактивистка

През 2018 г. именно от сградата на шведския парламент екоактивистката стартира климатичното движение "Петъци за бъдеще". В продължение на седмици заедно с нейни съмишленици настояваха за незабавни действия срещу климатичните промени. Проектът доби световна популярност и през последните години предизвика многохилядни шествия в стотици градове.

Властите в Швеция неведнъж са налагали глоби за неподчинение на Тунберг, а съд в Лондон заведе дело срещу нея за нарушаване на обществения ред. Впоследствие беше оправдана и по-рано настоя, че ще продължи да протестира, дори това да доведе до още обвинения.