Политика

Христо Иванов: Първо трябва да обсъдим реформите, а след това министерските постове (Обновена)

От Стефан Борисов Стефан Борисов Репортер

Партия "Да, България" - една от формациите в ПП - ДБ, се събра на Третата си национална конференция. Делегатите ще изберат свое европейско политическо семейство и стратегия за развитието на организацията.

Делегатите имат и още една важна задача - изборът на стратегия за развитието на организацията.

Появиха се и спекулации да бъде избран и нов Национален съвет и промени в устава, но според депутата от Продължаваме промяната - Демократична България Ивайло Мирчев, такива промени няма да бъдат направени по време на тази конференция.

Лидерът на формацията Христо Иванов коментира преди началото на срещата предстоящите преговори за ротация, като посочи, че и в документа, предложен като коалиционно споразумение от колегите им от ГЕРБ има идеи, които си заслужава да бъдат обсъдени. „Заглавието няма значение, важно е съдържанието. Очаквам със здрав разум и отговорно поведение да се разберем", каза още Иванов.

Според Христо Иванов страната може да се стабилизира, само ако реформите продължат.

"За да можем да ги продължим трябва ясно да се ангажираме с тях. Всички теми са на масата, всичко ще обсъдим - борбата с корупцията, правосъдието, регулаторите. В документа на колегите от ГЕРБ има части и идеи, които си заслужава да бъдат обсъдени", допълни Христо Иванов, цитиран от БНТ.

По думите му името на финансовия министър в момента е Мистър Еврозона, благодарение на усилията на Асен Василев.

"Да сменяме човека, който доведе до възникването на този прозорец, защото това е заслуга на Асен Василев, граничи с много трудно обяснимо политическо поведение", каза още Христо Иванов.

В навечерието на преговорите отиваме към темата за промени в службите, 30 години тези хора определят дневния ред на страната. Това заяви в обръщението си към Третата национална конференция  на „Да, България“ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, предаде БТА. На второ място той постави регулаторите.

Ние имаме задачата тези т.нар. постоянни властови системи за пръв път да започнем да ги демократизираме, не ние да ги превземем, а да ги направим институции, подчерта Петков. Ако заедно постепенно правим „пукнатини“ в тази система и уверим останалите общности, че това е правилно, ще е добре за всички, подчерта той.

За да може другите общности да ни слушат, трябва да разберат защо с нашата общност ще им е по-добре, обясни Петков. 

По думите му заедно с „Демократична България“  трябва да си поставят реалистични задачи, защото, както никой не може да „изпари“ тях и близо милион техни избиратели, така и те не могат да „изпарят“ другите общности у нас.

Часове преди началото на разговорите от ПП-ДБ определиха възможността за управление без партията на Бойко Борисов като "невъзможна мечта" на този етап, предаде БНР.

Нереалистичната засега мечта би била възможна в бъдеще. Задачата на този етап обаче е да бъдат отстояни демократизирането на службите и регулаторните органи. Това заяви Кирил Петков в приветствието си към делегатите на форума на "Да, България": 

"И вече нямам мечтата, че ще се случи като в шаха - с три хода шах и мат, но ако заедно постепенно правим пукнатини в тази система и по пътя - не говорим само на нашата общност, говорим на всичките общности в България, България ще тръгне в посоката, в която ние вярваме и мога да кажа, че вече се случват някои хубави неща, така, че не е само в бъдещето".