Общество

Областната болница в Ловеч пред фалит, медиците са недоволни от възнагражденията си

От Euronews България Euronews България

Лекари и специалисти по здравни грижи масово напускат областната болница в Ловеч. Основната причина, която посочват, е унизителното възнаграждение. Само в отделението по образната диагностика за последния месец са напуснали петима специалисти, поради което пациентите се транспортират до болници в Троян и Плевен за скенер.

Преди дни мъж от Ловеч разбуни духовете в социалните мрежи с гневен пост, в който посочва, че след като довел майка си в критично състояние в областната болница, нямало кой да ѝ направи рентгеново изследване.

 

Майка ми изпадна в критично състояние, дойдохме тук и се наложи да чакаме доста дълго за рентген, и нямаше кой да обслужи рентгена, намериха някакъв частник от града, който дойде и направи снимка, много време се забавиха! На другия ден видях много линейки, които товареха болните вътре- попитах- какво става, обясниха ми че няма скенер, няма рентген на болницата, няма кой да работи на тях, няма лекари и ги карат в Плевен и Троян! И си зададох въпроса- ако в Пирогов имаме случая „Даная“, какво ни остава в провинцията? В личен разговор с лекуващия лекар на майка ми, разбрах каква му е заплатата и съм изумен- та той взема по-малко от чистачката в Пирогов! Под 1500 лева получава лекар!

Иван Стоянов, жител на Ловеч

Оказва се, че от 1 март в Отделението по образна диагностика са напуснали петима специалисти - двама лекари, медицинска сестра и рентгенови лаборанти.

Напусналите твърдят, че от 1 януари специалистите по здравни грижи в болницата получават основна заплата от 850лв., която е увеличена на 1000 лева, а лекарските заплати едва достигат едва 1500 лева.

Изпълнителният директор на областната болница твърди, че не възнагражденията са причина за напускането на специалистите.

През последната година и половина са затворени три отделения в болницата.

Целия репортаж вижте във видеото.