Европа

Транспортен хаос в Германия: Хиляди бяха блокирани на летища и жп гари заради стачка

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Хиляди хора останаха блокирани на летища в цяла Европа заради стачка на наземния персонал на Lufthansa, която продължава до събота. Служителите от синдиката ver.di настояват месечните им заплати да бъдат увеличени с най-малко 500 евро, както и да получат компенсация в размер на 3000 евро заради инфлацията.

Стотици самолети изобщо не излетяха, а недоволството съвпадна с пресконференция на Lufthansa, на която беше обявена близо 1,7 млрд. евро нетна печалба. Германската авиокомпания вече предложи повишения, но те са по-ниски от очакваните.

Това е непонятно, ако - от една страна - има служители, които продължават да печелят по 13 евро на час, а от друга - има такива печалби в тази област.

Марвин Решински, говорител на ver.di

Тези, които все пак успяха да стигнат до Германия, се сблъскаха с друг проблем - продължаващите стачки на заетите в железопътния транспорт.

„Много клиенти на товарния транспорт чакат доставки и суровини. Милиони пътници, използващи услугите на Deutsche Bahn, също са засегнати. Това е петата стачка, организирана от синдиката на локомотивните машинисти, която започна сутринта и трябва да продължи до 13:00 ч. в петък. Стачката се отразява на всички нас“, казва Ахим Щаус, говорител на Deutsche Bahn.

Машинистите настояват да получават по-високи заплати и да работят по 35 часа седмично вместо заложените към момента 38. Ако исканията им не бъдат уважени, синдикатите са готови да продължат стачките, включително без да ги обявяват два дни предварително, както досега.

Според изчисленията един ден стачка на железопътния транспорт струва на германската икономика около 100 млн. евро.