Икономика

Работодатели за цената на газа през август: Предстои опустошителен удар за българския бизнес

От Euronews България Euronews България
AOBR2 Кирил Домусчиев, Красимир Дачев и Димитър Манолов на пресконференция на АОБР на 16.05.2022. Снимка: БГНЕС

Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни. Цената, на която производствата и обществените потребители ще заплащат природния си газ през август, ще бъде 286,84 лв./MWh! Вместо четири пъти по-евтин газ, получаваме два пъти по-скъп, в сравнение с април.

За това алармира в отворено писмо до медиите Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Според работодателската асоциация предприятията не могат да генерират небходимите приходи, за да покрият разходите си.

"Комбинацията на тази цена с цените на електрическата енергия и хаосът с компенсаторния механизъм там е равносилна на смъртна присъда за българската икономика", стои още в съобщението.

"Надплащането над априлската цена е 42 лв./MWh през юли и ще бъде 142 лв./MWh през август! За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв.! И това са разходите, без да се включва нагнетяването на газ в „Чирен“, което ще доплатим солено през студените месеци!", пишат още от асоциацията.

За какво настояват работодателите

От АОБР поставят няколко изисквания, които настояват да бъдат изпълнени до края на работната седмица:

  • Компенсиране на цената на природния газ над априлските равнища.
  • Да бъдат възобновени спешно доставките на природен газ от ООО „Газпром експорт“, съгласно съществуващия договор, гарантирайки по този начин работата на бизнеса, топлоснабдяването на гражданите и запълването на газохранилището „Чирен“. Към момента това е единственият начин за сигурно посрещане на есенно-зимния сезон и овладяване на ценовия шок.
  • Да бъде обявена прогнозната цена за септември 2022 г.
  • Да бъдат уведомени официално дали и докога са гарантирани доставките на природен газ.
  • Да бъдат уведомени официално какви стъпки се предприемат за гарантиране на газоснабдяването в пълен обем от 1 януари 2023 г. и дали се работи за сключване на дългосрочни договори за доставка на конкурентни цени.
  • Да бъдат предприети бързи и конкретни действия, които да гарантират, че руската страна няма да предяви претенции към „Булгаргаз“ ЕАД по клаузата „вземи или плати“, съществуваща в дългосрочния договор между двете страни.

"Предприемането на тези действия е неотложно, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли", казват още от работодателската асоциация.