Европа

Ротация по румънски: Примерът на северната ни съседка за смяната във властта

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

През декември 2020 г. в Румъния имаше парламентарни избори. Тогава на първо място се класира Социалдемократическа партия, която е най-голямата партия в Румъния, следвана от Национално- либералната партия. Разликата между двете партии беше само четири процента. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ кореспондентът на БТА в Букурещ Мартина Ганчева.

Тя обясни, че на трето място се е наредил Съюз за спасение на Румъния с 15%, а по своята същност партията също е Национално либерална.

Националлибералите решиха да се коалират с този Съюз за спасение на Румъния и да управляват заедно страната, но не им се получи. Година по-късно Румъния влезе в сериозна политическа криза, двете партии имаха разногласия по много теми, но препъни-камъкът беше една инвестиционна програма за развитие на селските райони, заради нея се стигна до вот на недоверие и смяна по върховете на властта. В крайна сметка Национално- либералната партия реши да направи опит да се коалира със Социалдемократическа партия и така се стигна до тази ротация.

По думите на Мартина Ганчева, никой в северната ни съседка не е вярвал, че ротацията ще се случи, защото именно тези две партии винаги са били в най-сериозни противоречия и са били най-върлите политически опоненти.

„Те обаче успяха да си стиснат ръцете. Това процес обаче не мина гладко, защото докато се водеха преговори, третият коалиционен партньор, Демократичният съюз на унгарците каза, че иска две министерства – на енергетиката и на околната среда“, обясни още Ганчева.

Цялото интервю за това как Румъния успява да направи ротацията въпреки разногласията, вижте във видеото.