Политика

Ще удържи ли управлението или ни очакват предсрочни избори? Коментират Страхил Делийски и Нидал Алгафари

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Обратно броене до ротацията - 10 дни остават до оставката на кабинета “Денков”, но ще има ли правителство на Мария Габриел, или отношенията в коалицията ще продължат да са “ледена епоха”? И какво ще бъде мястото на новия съпредседател на ДПС Делян Пеевски във властта? Коментират политологът Страхил Делийски и ПР експертът Нидал Алгафари. 

 
Нидал Алгафари, ПР експерт:

В тази ситуация, в която изпаднаха всички политици, се оказа, че примерно ГЕРБ имат много варианти. Докато при ПП-ДБ вариантите са много ограничени.

Ако се отиде на вариант, при който няма да има ротация, ще продължи същият кабинет – това е добре и за ГЕРБ, и за ПП. Но при всякакъв друг вариант – Мария Габриел ще бъде министър-председател и ще държи Външно министерство, ще се сменят министри – най-вероятно не е добре за ПП, но е добре за ГЕРБ.

Има и друг вариант – да се състави правителство извън ПП – „системните партии“ (ГЕРБ, БСП, ДПС и донякъде „Да, България“) да управляват държавата.

Има и още един вариант, при който да се отиде на избори и тогава е ясно, че най-големите потърпевши от това ще бъдат от ПП.

Смятам, че ПП ще отстъпят, ако имат достатъчно разум и акъл в главата – иначе ще отидат „зад борда“.

 


Страхил Делийски, политолог:

Аз бих добавил още един маркер в този контекст. Имаме една, на пръв поглед парадоксална, ситуация - правителство, което според колегите социолози гони рекордни нива на неодобрение. Огромната част от обществото не харесва това правителство. Няма шанс изведнъж да се състави някаква нова сглобка, която да „влезе в сърцата“ на мнозинството българи.

В същото време обаче, имаме едно огромно мнозинство граждани, което не иска избори. Това означава, че политическата система не е в състояние да произведе алтернативи, няма много варианти и т.н.

Ако седим в правителството – хората ще продължават да не ни харесват. Ако тръгнем на избори – хората няма да са доволни, защото сме развалили спокойствието на „сглобката“.

Този, който тръгне да разваля „сглобката“, рискува много. Той може да се хареса - от комуникационна гледна точка – на най-твърдото си „племе“, но рискува да изгуби подкрепата на и без това малкото хора, които подкрепят отделните партии.

 

Целия разговор вижте във видеото.