Общество

Пеевски сезира МВР, ДАНС и главния прокурор за дефицита на инсулин. Търговците: Лекарството се разпределя своевременно (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
Delyan Peevski BGNES Снимка: БГНЕС/Архив

Председателят на ДПС Делян Пеевски сигнализира и.ф. главен прокурор, главния секретар на МВР и шефа на ДАНС за незабавно разследване на дефицита на инсулин в страната.

Сигналът е подаден, след като пациентски организации алармираха медиите и институциите за невъзможността на инсулинозависими да открият в аптечната мрежа животоподдържащите медикаменти.

"Със своето отношение властта създава животозастрашаваща ситуация за хиляди български граждани, сред които и много деца. Недопустимо е Министерство на здравеопазването да игнорира и пренебрегва проблема, очаквайки ротацията или друга лична изгода за министъра си", посочва Пеевски в позиция, разпространена от ДПС.

"Докато министри, лидери и политици срамно си делкат властта, хората страдат от липсващата отговорност на държавата. А това е най-важната роля на политиците, която им е вменена от избирателите и чието доверие сега е предадено, заради лични интересчийски домогвания за по-големи проценти от властта", допълва той.

"Призовавам управляващите да спрат срамното делкане. Да започнат да чуват проблемите на хората и да ги решават. Какъв е смисълът да има правителство, ако министрите не са слуги на народа?! Не го ли сторят незабавно, народът няма да им прости и ще ги накаже!", завършва позицията си Пеевски.

 

Търговците на едро: Инсулинът се разпределя своевременно в аптечната мрежа


В отговор Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) заявява, че всички, получени количества инсулин при тях, се разпределят своевременно в аптечната мрежа, информира БГНЕС.

"Изключително тревожно е за нас да разберем, че дори след въведените рестрикции все още има пациенти, които нямат достъп до своята инсулинова терапия. Както много пъти сме завявали, наш приоритет са именно нуждите на пациентите и тяхното навременно задоволяване", казват от асоциацията. Според търговците декларираните количества в складове са в пъти по-малко от предоставената от ИАЛ информация. "Поради тази причина ние отново настояваме, в случай, че има констатирани нарушения, компетентните органи да налагат санкции спрямо своите правомощия".

В заключение от асациацията настояват, че спазват стриктно изискванията на закона и отговорно подкрепят институциите в изпълнението на тяхната регулаторна дейност.