Политика

Ротация или нови избори? Партньорите в управлението си отправиха нови обвинения в задкулисие

От Euronews България Euronews България

Ротация или нови избори? И днес управляващите в „некоалицията“ не постигнаха напредък в търсенето на отговор на този въпрос. На преден план обаче излязоха три червени линии, които за пореден път повишиха напрежението в парламента.

Пореден ден на искри в парламента между партньорите в некоалицията. В началото на днешното заседание от ГЕРБ поискаха да се разгледа проектът на „Уестингхаус“ за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“, но партньорите от ПП-ДБ отказаха. Последваха взаимни обвинения между председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на „Уестингхаус“ за ядрена централа заради Свилен Спасов – агентът на Държавна сигурност, лично посочен от тях в борда на това дружество. Това е скандално“, каза Пеевски. Той обвини Христо Иванов и „олигарсите зад него“ в опит да превземат прокуратурата.

Битката е за КПКОНПИ и прокуратурата“, коментира Пеевски в кулоарите на парламента и обясни, че ДПС поддържа стабилността в управлението. Според Христо Иванов обаче от Движението искат да са скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта.

„Ние разговаряме, опитваме се да разговаряме с ГЕРБ за наистина важна тема като реформите, регулаторите и борбата с корупцията и изведнъж господин Пеевски се самовзривява с поредната фойерверка от безвкусни пошлости. Проблемът е, че ДПС искат да бъдат скрития партньор в това разпределение и че не искат да има ясни правила и регламент с ясна политическа отговорност между двете политически формации, които носят отговорност за управлението. Ние сме древна професия, но професията, от която се вадят такъв тип компромати и се превръщаш сам себе си в компромат е по-древна от нашата и аз не я упражнявам“, заяви Иванов.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че се е запознал с меморандума на ПП-ДБ, но не е е останал доволен от неговото съдържание.

Запознах се вече с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп казал няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря“, заяви Борисов в кулоарите на парламента.

„В него пише, че кандидатурите трябва да бъдат прозрачни, непартийни, не ярки, експерти. Те изпратиха Светослав Йорданов за шеф на най-големия регулатор КЕВР - депутат от ПП. Ярка политическа фигура. А пък за Петър Петров да не говорим“, коментира той, допълвайки иронично:

„Виждате ли колко непартийни, непрозрачни, колко експертни са кандидатите?“

Според лидера на ГЕРБ нито един от принципите в меморандума не е спазен.

„Ние водим преговори всеки ден, но сега съм разочарован от ПП-ДБ, защото провалят строежа на ядрената централа. Гласуваха против, което не е добър знак“, каза още Борисов.