България

Пациентски организации настояват направленията за ковид тестове да се върнат към личните лекари

От Любомира Тонева Любомира Тонева Стажант
820C72c8f6210f657731e8bac0088323 Източик: БГНЕС

От "Пациентски организации "Заедно с теб" настояват PCR и антигенните тестове за COVID-19 да бъдат върнати към личните лекари и да бъдат безплатни за пациентите по определени критерии. Това се казва в официална позиция на организацията.

В нея се обяснява, че проблемът за навременното диагностициране и лечение на COVID както за пациенти, така и за лекари, е възникнал след отпадане на противоепидемичните мерки на 1 април и е довел до прехвърляне издаването на безплатни PCR тестове от личните лекари към платени от специалистите-пулмолози.

Предвид ниския брой пулмолози, работещи в доболничната помощ и големият брой пациенти с постковид синдром, които търсят пулмологична помощ, считаме, че с нарастващия брой регистрирани с положителни тестове, вече ще се затрудни изключително много дейността на пулмолозите, поемайки и пациенти с остри респираторни инфекции, които трябва да бъдат прегледани в кабинетите (по Закона за здравето), и при необходимост от PCR тест, да бъде предоставен на пациента, се казва още в позицията.

Предвид, регулярните посещения на кабинетите на пулмолозите от диспансеризирани пациенти с ХОББ и астма и други диагностични случаи, считаме, че се създават условия за смесване на потоците, което е недопустимо в условията на засилваща се епидемична обстановка, смятат от организацията.
Допълват, че разбират проблема на държавата, а именно че много граждани си правят PCR тестове за туризъм извън страната през летните месеци, но това има решение и в другите страни отдавна се прави.

Нека безплатните PCR и антигенни тестове да важат само за териоторията на България за изписване на нужното лечение, предлагат от организацията.

Тъй като за целта са необходими нормативни промени, те настояват ръководството в оставка на Министерство на здравеопазването да не бездейства, а да се погрижи за здравето на нацията в спешен порядък.