Добро Утро, Европа

HR експерт: Пандемията доведе до великото напускане на пазара на труда

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Проучвания в световен мащаб показват, че 40% са готови да напуснат работа с идеята да се занимават с нещо по-различно или да създадат собствен бизнес. Това беше обусловено от пандемичната обстановка, при която хората разбраха, че могат да съществуват и с по-малко средства и станаха по-смели да поискат повишение и ако не го получат да направят нещо друго с живота си.

Това коментира пред Euronews Bulgaria Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта и HR експерт.

По думите й, у нас също има такова развитие. Много трудно се запълват отворените позиции. Няма достатъчно кадри, които да кандидатстват за отворените места. Този процес е започнал поне преди 15-20 г. Наличните кадри пък търсят някакви по-смислени варианти за собствения си живот. Не искат да работят от 9 до 5. Великото преосмисляне и великото напускане – това са двете тенденции, които се създават в момента. Това е добре за предприемачеството, защото се създават много малки компании, стартъпи, които се опитват да създадат някакъв бизнес. Друг е въпросът доколко България като държава успява да осигури стабилност на тези малки компании да се развият, каза Василева.

Според специалиста, работещите в момента търсят смисленост.

 

Работата, която вършат трябва да има някакъв смисъл, да бъдат забелязвани – повечето напускащи като първа причина споделят, че не са дооценени на работното място. Което говори за сериозни пропуски в мениджмънта на компаниите.

Надя Василева

В момента на работното място имаме много различни генерации, което създава допълнително напрежение. Представете си да ви е шеф човек, който е 20 г. по-млад от вас. Самият мениджър се чувства неспособен да мотивира по-възрастния човек, от друга страна самият служител се чувства неудовлетворен. Няма я тази приемственост между генерациите, която да доведе до съзнанието, че ти винаги можеш да научиш нещо както от по-възрастните, така и от по-младите. За да се случват нещата трябва да има колектив от различни експерти. Проблемът е комуникационен и става въпрос за търпимост, допълни Василева.

В глобалния свят държавите, които имат липса на кадри като България, могат да се възползват от тези, които имат изобилие, но това не се случва, заради протекционизма да пазим работните места за българите. Ами то ги няма българите, които искат да работят. Имаме изключително ниска безработица под 4%, но тези хора, които са безработни, искат ли да си намерят работа? Не, очевидно не искат. Значи трябва да търсим хора, които искат да работят, в противен случай икономиката на България отива в недобра посока, каза HR експертът.

По-възрастното поколение ще е по-полезно за бизнеса в момента от гледна точка на задържане на работното място от по-младите, смята Василева.

Вижте целия разговор във видеото.