Европа

Европейската Зелена партия прие предизборната си програма

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейската Зелена партия одобри своя манифест на конгрес в Лион.

Документът ще служи като обща програма за всички зелени формации на континента за европейските избори през юни, но е и пътна карта за следващите 5 години в Европейския парламент. Дава се приоритет на укрепването на Зеления пакт и подобряването на социалната справедливост.

Първата глава призовава за зелен и социален пакт. Това е начин да обясним защо екологията не само не е враг на социалната справедливост, но е единственото надеждно решение за постигане на социална справедливост днес и отговор на кризата в покупателната способност. Това е основна грижа на европейските граждани днес.

Мелани Вогел – съпредседател на Европейската Зелена партия

Друг приоритет за Зелените ще бъде защитата на демокрацията и върховенството на закона в Европейския съюз. Те искат и решения на геополитическите кризи.

Пред Euronews делегати настояха, че екологичната политика все още трябва да бъде основен приоритет за Европа въпреки призивите за пауза в усилията за климата.

Това, което чувам и от неправителствените организации, и от бизнеса, е: нека имаме амбициозен зелен преход. Трябва да го направим заедно, да включим и частния сектор. Десните казват, че трябва да прекратим Зелената сделка, да спрем всички разговори за прехода. Но аз не чувам това нито от гражданското общество, нито от частните компании. Те искат план, който се движи напред, а не назад.

Расмус Нордквист – член на Европейската Зелена партия

Това е манифестът, който ще трябва да защитават водачите на листата на Зелените – Тери Райнтке и Бас Ейкхаут. Те двамата и партията като цяло са уверени, че могат да постигнат по-добър резултат на изборите, отколкото им отреждат социологическите проучвания.