Европа

Украйна възнамерява да произведе един милион дрона до края на годината (Допълнена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Украйна връчи държавни награди на офицери от разузнавателните служби, участвали в потапянето на руската ракетна корвета "Ивановец".

А говорителят на украинските ВМС Дмитро Плетенчук заяви, че Киев е намалил почти наполовина състава на руския Черноморски флот. В началото на 2022 г. той се е състоял от 80 кораба. Оттогава 25 са били потопени, а 15 са понесли сериозни щети.

Според в. „Уолстрийт Джърнъл“ Украйна възнамерява да увеличи производството на дронове FPV – с 1 милион до края на тази година. Тези безпилотници позволяват на оператора да вижда от първо лице цялата обстановка в обхвата на камерата.

Журналисти от американското издание твърдят, че Украйна иска дроновете да заместят в определена степен липсващите артилерийски муниции на фона на неяснотите около новата помощ от САЩ.

Междувременно назначените от Москва ръководители на Луганска област в източна Украйна съобщиха, че при обстрел от украинска страна в окупирания град Лисичанск са загинали най-малко 28 души. Други 10 са били спасени под развалините на разрушена пекарна.

Украинските власти не са коментирали твърденията.

"За мен е чест да съм тук днес. Да подкрепя воините и да ги наградя. Те са изправени пред трудна и жизненоважна мисия да отблъснат врага и да защитят Украйна“, каза Зеленски в изявление след като посети по-късно Запорожка област.

Президентската канцелария съобщи, че Зеленски е посетил предните позиции на украинската армия близо до село Роботине, което се намира почти на бойната линия. Югоизточното селище беше освободено в края на август при контранастъплението срещу руските сили.

Посещението на президента на бойните линии съвпада с момент на несигурност около съдбата на началника на армията генерал Валерий Залужни. Два източника казаха в петък, че украинското правителство е информирало Белия дом, че планира да уволни най-високопоставения военен, който ръководи войната срещу руските окупационни сили.

Предполагаемият ход за отстраняване на Залужни, който не е на едно мнение със Зеленски по редица въпроси, беше предшестван от украинското контранастъпление миналата година, което не успя да възстанови значителна част от контролираните от Русия територии.

Известен като "Железния генерал", Залужни е изключително популярен. Отстраняването му може да навреди на бойния дух на украинските войски, които се сражават, за да удържат позициите си по протежение на повече от 1000 км фронтови линии срещу огромни руски сили, разполагащи с големи запаси от боеприпаси.