Европа

Животът на бежанците: Украинците в Полша се опитват да водят нормален живот

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Почти 9 милиона украински граждани бяха принудени да напуснат домовете си заради руската инвазия в страната. Най-много потърсиха закрила в съседна Полша - над 1 милион. Те остават в полската държава, защото искат да бъдат възможно най-близо до дома си. 

Импровизираният център за бежанци трябваше да бъде временно решение, но докато войната продължава, животът им е закотвен там. Бежанските центрове не могат да заменят техните домове. Но макар и далеч от родна земя, те продължават своя живот като си помагат взаимно. 

Как продължава тяхното ежедневие? Независимо от условията, бежанците се опитват да поддържат нормалността на живота си - дори и чрез културни мероприятия. Например, чрез импровизиран концерт, който довежда до сълзи някои от обитателите на центъра. Създават се игри и забавления и за децата, които да са в що-годе нормална среда. Те танцуват, рисуват и се забавляват, както преди войната. А някои от търсещите подслон дори се гримират. Въпреки нестихващите военни действия и хилядите загинали мирни граждани, усмивките в бежанския център надделяват.