България

Гешев иска имунитета на депутатка от ПП

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Рена Стефанова Рена Стефанова Снимка: НС

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител от "Продължаваме промяната" Рена Стефанова.

Това съобщиха от държавното обвинение. В информацията тя е отбелязана с инициали Р.С., но единствената жена народен представител в този парламент е Рена Стефанова – депутат от Русе.

На 13 декември 2021 г. е образувано досъдебното производство за причинена катастрофа на пешеходна пътека. Депутатът е причинила средна телесна повреда на пресичаща на пътеката жена, посочват от прокуратурата.

 

Разследването е доказало, че Стефанова е извършител на престъплението.

С решение на ЦИК от 19 ноември 2021 г. Рена Стефанова е обявена за народен представител и след полагането на клетва добива имунитет. Затова досъдебното производство е прието по компетентност от Софийската градска прокуратура.

Образуваното досъдебно производство е възможно да продължи само с разрешение на парламента или при писменото съгласие на самата Стефанова съгласно чл. 70 от Конституцията на България и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.