Европа

Битката с огъня: Ситуацията с пожарите в Европа се успокоява

От Euronews България Euronews България
Europe Wildfires Photo Gallery 22201532754763 Снимка: AP

Хиляди пожарникари продължават да се борят с огнените стихии в различни части на Европа. Доста голяма част от огнищата са овладени, но противопожарните служби предупреждават, че опасността от нови пожари е "много висока".

Пожар в Словения, на границата с Италия, наложи евакуацията на три села. Огънят в югозападния регион Крас е най-големият, откакто страната стана независима през 1991 г, съобщиха властите. 2000 хектара площ са засегнати, а огънят е причинил избухване на неексплодирали боеприпаси от Първата световна война.

В Испания пожарникарите се борят с 9 пожара, като два от тях се смятат за особено опасни - в северозападната провинция Галисия. Температурите над 40 градуса и сушата влошават допълнително обстановката.

Двата пожара във френския департамент Жиронд, които наложиха евакуацията на десетки хиляди хора, са овладени, съобщи противопожарната служба.

Въпреки че огнеборците продължават да гасят оставащите огнища, които могат да се разгорят отново, очакванията са ситуацията да се подобри до дни.

Гражданска защита на Португалия издаде предупреждение за "много висок" риск от пожари в някои селски райони. В континенталната част на страната активни са още 5 пожара, като над 150 пожарникари се борят с огнище в община Ламего.