Европа

Пожарите в Европа: Започна бавно възстановяване на засегнатите райони

От Euronews България Euronews България

В Европа започва бавното възстановяване от огромните щети, нанесени от пожарите.

В северозападната част на Словения пожарникарите водят люта битка срещу горски пожар, който се разпространява много бързо. Някои райони са толкова застрашени от пламъците, че съседни страни като Сърбия, Австрия и Словакия изпратиха хеликоптери в помощ на словенската противопожарна служба.

В Гърция е активирана система за справяне с голям пожар, бушуващ в национален парк в района на Еврос, на север. Паркът Дадия е една от най-уникалните екосистеми в света. Дом е на гъста борова гора и хиляди видове диви животни.

Над 20 000 хектара гори са унищожени във Франция. Бедствието има опустошителни последици върху биоразнообразието. Огънят засегна най-сериозно югозападната част на страната през последните 10 дни.

Но след потушаването на огъня иде ред на повторно залесяване. Това ще отнеме време и ще струва скъпо. Президентът Еманюел Макрон обеща голям проект за повторно засаждане на дървета в засегнатите горски площи.

Същият апокалиптичен пейзаж, оставен от опустошителни пламъци, може да се види и в Испания. На Иберийския полуостров пожарите започнаха още в началото на пролетта. Заедно с най-ранната гореща вълна в Испания от 20 години.