Европа

От Тибет до творчеството на "Нова обективност": Най-добрите културни събития в Европа

От Euronews България Euronews България

От красотата на Тибет до творчеството на "Нова обективност" - почитателите на изкуството имат възможност да видят изложби, хвърлящи ги между миналото и настоящето.

Тибет с неговите спиращи дъха пейзажи и хилядолетна култура се пренесе в Рим благодарение на китайския художник Хан Юшен. Творбите му описват духовния живот и контраста с високотехнологичните общества на съвременен Китай и Запада.

В изложбата "Тибет, блясък и чистота" в ренесансовия дворец Бонапарт 40 маслени платна отвеждат посетителите на пътешествие през естествената и духовната красота на тибетския пейзаж.

"Звукът е течен", новата изложба на германския фотограф Волфганг Тилманс, в музея на модерното изкуство "Мумок" във Виена, съдържа експонати от различни периоди - от 90-те години на миналия мек до 20-те на XXI-ви. Зрителят може да види абстрактни фотографии, влизащи в контраст с изображения с висока разделителна способност от глобализираната и дигитализирана реалност от началото на този век. Има и видео инсталация, наречена "Книга за архитекти".

Движението "Нова обективност" се заражда в Германия след Първата световна война, корените му идват от дадаизма и експресионизма. Неговите представители - художници и философи - са били наясно с политическите си отговорности и са искали да "представят действителността, без да я разкрасяват". Тази изложба в център "Помпиду" в Париж представя близо 900 произведения и документи.