Европа

След украинска атака с дронове: Властите във Воронеж обявиха извънредно положение

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Извънредно положение бе обявено в южния руски град Воронеж. Tова е станало след украинска атака с дронове тази нощ. Губернаторът на областта Александър Гусев заяви, че при атаките е пострадало едно дете. Щети пък са били нанесени по няколко сгради.

От своя страна Украйна заяви, че е свалила руски шпионски самолет А-50 и команден самолет Ил-22 в района на Азовско море и призова всички жители на селата около североизточния фронт да се евакуират.

По-рано президентът на страната Володимир Зеленски пристигна в Швейцария, за да участва в Световния икономически форум в Давос. Той се срещна с швейцарски официални лица. По негова молба Швейцария се съгласи да бъде домакин на световна среща на върха за мир, която има за цел да сложи край на войната на Русия в Украйна.

 

Благодарен съм на президента и нейния екип за споразумението, според което нашите екипи ще започнат подготовка за Глобалната среща на върха за мир.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Искаме среща на високо равнище на широка основа, в която да участват възможно най-много държави, за да можем да постигнем успех.

Виола Амхерд, президент на Швейцария 

По-късно Зеленски се срещна с генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата са обсъдили ситуацията на фронта, както и бъдещата помощ за Киев.