Общество

Първо национално състезание: Студенти показаха своите умения по административно право

От Euronews България Euronews България
Kalina Solakova Sustezanie VAS Pravo BGNES Снимка: БГНЕС

На първо място се класираха отборите на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, на Нов български университет (НБУ) и на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщиха за БТА от пресцентъра на Върховния административен съд (ВАС) – организатор и домакин на състезанието.

Победителите получават парична награда от 500 лева на отбор и стаж във Върховния административен съд (ВАС). Отличията връчи заместник-председателят на ВАС Любомир Гайдов.

Присъдени бяха и специални награди, които бяха връчени от съдия Галина Солакова, председател на журито на състезанието. Специална награда за най-добър оратор беше присъдена на Николай Паскалчев от Югозападния университет „Неофит Рилски“, а за най-добра теза - на отбора на Нов български университет.

Специалната награда на журито беше връчена на отбора на Софийския университет – алманах и плакет на Върховния административен съд. Допълнително беше присъдена и още една специална награда - на НБУ.

В първото национално студентско състезание по административноправни науки днес участваха шест отбора студенти от специалност "Право" от шест университета. Тази сутрин беше изтеглен жребият за разпределение на отборите в трите съдебни зали и кой коя теза ще защитава - на административния орган или на жалбоподателя.

В казуса, който трябваше да разрешат студентите, ставаше въпрос за американски гражданин с дете от българска гражданка, което иска да изведе от България, и обжалва инструкция на МВР, която изисква съгласие от единия родител, когато детето пътува извън страната, предаде БТА.

В симулативен съдебен процес бъдещите юристи трябваше да покажат своите знания по административно право. Арбитри на състезанието бяха шестима върховни съдии и трима съдии от Административен съд София - град и Административен съд - София област.