Общество

Рекорд: 78 мъже скочиха за кръста във водите на Черно море в Бургас

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Ритуалът по спасяване на Светия кръст се проведе в 13 населени места по Южното Черноморие. Рекорден брой от 78 мъже скочиха във водите на Черно море в Бургас за разпятието. А най-необичайни, но с древна история, са ритуалите в Несебър и Созопол.

Слънце и хубаво време посрещна хилядите стекли се край брега за тържествената церемония по спасяване на Светия кръст. 78 мъже скочиха в студените морски води в Бургас като най-бърз се оказа 18-годишният Александър Китенов. Възпитаникът на Природо-математическата гимназия в града мечтае да се занимава с авиоинженерство и вярва, че кръстът по Йордановден ще му носи късмет през цялата година.

Чувствам удовлетворение от това, което съм правил през годините и всичкия труд, който съм вложил. Религиозен съм от малък. Винаги съм искал да скачам и да спасявам кръста. От миналата година започнах и ето че втория път успях да го хвана.

Александър Китенов – 18 г.

Aleksandar Alexandar Aleksandur Burgas Krust Obshtinata 18-годишният Александър Китенов спаси Светия кръст във водите край Бургас. Снимка: Община Бургас.

В Приморско от 9 човека най-бърз бе професионалния плувец и спасител Константин Тонев, а в Поморие от 21 мъже, пръв до разпятието достигна 21-годишния Станимир Петков.

„Уникално. За пръв път скачам. Нямах никаква подготовка, вчера за първи път се изкъпах и беше супер“, сподели Станимир Петков.

Традицията в Созопол идваща от древна Аполония повелява разпятието да се чупи на две, а двете части биват вадени за здравето на жителите. Тук в морето влязоха 26 млади мъже, като двете части на светия кръст извадиха Станислав Христов и 26-годишният Никола Бобчев. Всеки от тях си пожела най-важното – здраве.

Burgas Krust Yordanovden2 Obshtinata Мъже се приготвят да скачат за Светия кръст. Снимка: Община Бургас.

„Едно напомняне на тройческото явление на Бог - Бог отеца, Бог син и Светия дух във вид на гълъб, да бъдем по-добри хора, да бъдем по-добри един към друг, да бъдем всеотдайни към постигане на един по-добър живот в нашата скъпа родина“, призова агатополски епископ Йеротей, викарий на сливенски митрополит.

Необичаен е ритуалът и в Несебър, където след спасяването на Светия кръст участниците задължително вадят от морето водорасли. Този ритуал е изпълняван от времето на древна Месамбрия, а водораслите се отнасят в домовете. Те остават до иконата до следващата година, когато се връщат обратно в морето, за да се извадят нови.