Свят

След сблъсъка на самолети в Япония: Петима души от бреговата охрана са загинали (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Airplane Samolet Japan AP Снимка: AP

Пътнически самолет избухна в пламъци на пистата на летище Ханеда в Токио като в новините се съобщава, че след кацането се е ударил в друг самолет, предава AP.

Телевизия NHK съобщи, че всички пътници на полет JAL-516 на Japan Airlines, за които се смята, че са били 379 души, са излезли безопасно, преди самолетът да бъде изцяло обхванат от пламъци. Японската брегова охрана, която е управлявала другия самолет, съобщи, че пилотът му е избягал, но петима членове на екипажа се издирват.

Видеозапис на местна телевизия показа голямо избухване на огън и дим от самолета на Japan Airlines, докато той маневрирал на пистата. След това крилото също се запалва. Час по-късно кадрите показват, че самолетът е напълно запален.

Телевизия NHK съобщи, че самолетът е бил Airbus A-350, който е летял от летище Шин Читосе, близо до град Сапоро, за Ханеда.

Говорителят на бреговата охрана Йошинори Янагишима потвърди сблъсъка между пътническия самолет и неговия полет MA-722, Bombardier Dash-8.

По-късно стана ясно, че петима души, които са били на борда на самолета на бреговата охрана, са загинали, предаде Би Би Си.

Държавната телевизия NHK също съобщи за петима загинали. Капитанът е избягал, но е тежко ранен. Смята се, че самолетът на бреговата охрана, който превозваше храна в райони, засегнати от силното земетресение в понеделник, се е сблъскал със самолета на Japan Airlines, когато се приземи на пистата.

Ханеда е едно от най-натоварените летища в Япония и много хора пътуват по време на новогодишните празници.