България

Нови 1644 случая на Ковид-19, пловдивски регион влезе в Етап 1

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Нови 1644 случая на коронавирус са регистрирани през последните 24 часа. Остава висок процентът на положителните проби – над 24 на сто от направените 6754 теста.

Починали са 6 души, новопостъпили в болница са 137. Общият брой на хоспитализираните е 817, от които 45 в интензивно отделение. През последното денонощие са поставени над 4000 дози ваксини, а отчетени като излекувани са 421 души. 

218.15 на 100 хиляди души достигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в страната, показва справка в системата на здравните власти. От сайта на Центъра по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ за премахнати цветовите зони, които указват нивото на разпространение на коронавируса по области
Данните на 
единния информационен център за коронавируса обаче показват, че едва две области в страната все още са с под 100 заразени на 100 хиляди заразени на двуседмична база /зелената зона по предишната цветова класификация/. Това са Велико Търново и Търговище. Останалите са в жълтата зона с над 100 заразени на 100 хиляди души, а три области са в червено - над 250 заразени на 100 хиляди души. Това са София-град, Варна и Бургас. 

Промяна има и в картата на епидемичната обстановка по региони.  Регион 4 /Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково/ влезе в зеления Етап 1.

Така в него вече са всички региони без северния централен Регион 2 /Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново/, но 5-дневната прогноза показва, че се очаква и той да влезе в първия етап. 
Етапите са разписани в 
актуализирания План за справяне с пандемията. Той предвижда при влизане в Етап 1 да се въвеждат общи противоепидемични мерки, сред които носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, спазване на дистанция и завишена хигиена, работа от разстояние там, където е възможно. Предвижда се и провеждане на засилен сутрешен филтър в образователни и детски заведения, както и в институциите за предоставяне на социални грижи. 
Мерките ще бъдат въвеждани със заповеди на Регионалните здравни инспекци
и, а ако един регион влезе в Етап 4, ще се налагат мерки на национално ниво.