Европа

Франция се бори с едни от най-разрушителните пожари в историята си

От Euronews България Euronews България

Франция е една от най-потърпевшите от горските пожари европейски страни. Поне две огнища не дават и минута спокойствие на пожарникарите и аварийните служби в департамент Жиронд.

Забелязахте, че изминахме много километри по пътя си и всичко е изгорено от двете страни на пътя. Представете си размера на засегнатата територия. За нас това е огромна площ. Тези две огнища - в района на Ла Тест-де-Буш и в Ландира – са сравними по площ с всичко, което обикновено гасим за цялото лято.

л-т Ерик Пито, говорител на противопожарната служба

Огънят е унищожил 20 хиляди хектара гори. Някои местни жители се опитват да помогнат на огнеборците.

"Изляхме вода отстрани на пътя, за да не се върне огънят тук", казва фермерът Жером Масияни и обяснява, че е дошъл, за да се спаси това, което още не е изгоряло и да помогнат, доколкото е възможно.

Повече от 2000 пожарникари са мобилизирани в Жиронд от всички региони на Франция, и техните усилия постепенно дават резултат.

Основният проблем е необичайната жега, както и силните пориви на вятъра, които разнасят пламъците във всички посоки. Това принуждава пожарникарите постоянно да сменят позициите си през деня.

Всяка година се борим с пожари, но този път е много трудно, защото огънят е навсякъде. Опитваме се да бъдем навсякъде, да действаме възможно най-бързо и ефективно, но точно сега преминахме от другата страна и огънят избухна отново.

Франк Кенел, заместник-командир от противопожарната служба

Работата по гасенето на огромните пламъци ще бъде облекчена, тъй като се очаква известно понижение на температурите в следващите дни. Въздействието върху околната среда в най-голямата горска площ във Франция ще се усеща от поколения напред.

Местните жители са благодарни за усилията на огнеборците.

Пожарникарите свършиха изключителна работа, те са истински герои. Пламъците достигаха височината на бор, а до моята къща се извисяваха на 20 м височина. Позволиха ми да се върна да проверя имота и животните, но всичко беше наред.

Ернест, жител на Базилак

Димът и пепелта от горските пожари стигат и до Париж. Миризмата на изгоряло се носи във въздуха в регионите, разположени между столицата и Жиронд. Еколози бият тревога – пожарите са нанесли огромни щети на дивата природа.

За Euronews от Жиронд предава Анелиз Боржес.