Европа

Огнени стихии: Европа в хватката на горски пожари

От Euronews България Euronews България

Пожар в покрайнините на гръцката столица Атина доведе до спешна евакуация на населението. Пламъците тръгват от суха растителност в подножието на планината Пентели и бързо се разпространяват, подхранвани от силните ветрове. 350 пожарникари, подпомагани от 22 коли и 16 самолета, се борят с огъня, разразил се на два фронта.

В района Жиронд в югозападна Франция два масивни пожара изпепелиха изсъхнали борови гори и принудиха десетки хиляди местни жители да се спасяват с бягство.

Най-високата пясъчна дюна в Европа - Дюн дю Пилат - също пострада от огъня, както и близките къмпинги.

Дюната е зад нас, гората е овъглена цялата. Пейзажът е пустинен. Ще отнеме време, докато отново се насладим на красотата му.

командир Матио Жомен, завеждащ пресотдела на Пожарна безопасност

Силният вятър и екстремната жега затрудняват изключително гасенето на пожара. Властите смятат, че един от пожарите край Бордо е умишлено причинен.

В Испания битката за ограничаване на пожарите се води на няколко фронта, като Северозападна Самора, Галисия и Коста дел Сол вече са под контрол. Експерти твърдят, че екстремните горещини и горските пожари са дошли три седмици по-рано от обичайното тази година.