Политика

След срещата на БСП и ИТН: Подкрепа за реформа на КПКОНПИ и нова надежда за кабинет

От Euronews България Euronews България

От ИТН са внесли свои предложения към програмата, изготвена по време на преговорите за съставяне на правителство с първия мандат между ПП, БСП и ДБ.

„Стъпихме на програмата, предложена от БСП, и тя е почти същата от коалиционното правителство, така че ние по нея нямаме различия. Има някои разминавания, и тъй като тя е правена без нас, внесохме някои наши предложения“, каза Тошко Йорданов след края на преговорите с БСП за съставяне на правителство, предаде БГНЕС.

Разговорът беше конструктивен, и Управленската и Законодателна програма се припокрива с нашите виждания.

Ива Митева, депутат от ИТН

От думите ѝ стана ясно още, че ИТН ще подкрепят законопроекта за реформа в КПКОНПИ.

"Това явно е очакването на обществото, затова ние днес ще подкрепим законопроекта на първо гласуване в Комисията по конституционни и правни въпроси с всички наши забележки и възражения", каза Митева, но уточни, че от партията ще настояват да се проведе и обществено обсъждане преди влизането на закона и гледането му в пленарна зала.

"Надявам се другата седмица законът да бъде приет на първо гласуване в зала", обяви тя.

ИТН ще подкрепи и изборните правила за избор на шеф на КНКОНПИ.

"За това настояваме още от оставката на Сотир Цацаров", посочи Митева.

Надявам се да бъде избран най-достойният кандидат, ние нямаме остри възражения срещу кандидатурата на Бойко Рашков, но записването на конкретно име обезсмисля процедурните правила, иначе другото би означавало директно да влизаме и да го избираме. Следваме процедурата и преминаваме към предложение за председател на КПКОНПИ, така че името на Бойко Рашков остава на масата, но то трябва първо да бъде внесено и гласувано.

Ива Митева, депутат от ИТН

"На срещата с БСП не е обсъждан персонален състав на евентуалния бъдещ Министерски съвет, днес говорихме само по програмата, приоритети и политики", допълни Тошко Йорданов в отговор на въпрос дали ИТН би подкрепила евентуална кандидатура на Асен Василев за премиер.

Искахме да се изясни позицията на ИТН желаят ли да опитаме да направим редовно правителство и да има работещ парламент, който да приеме най-важните закони и да гарантираме сигурност за страната, и стабилност в предстоящите трудни зимни месеци. Отговориха ни с "да". ИТН имат воля и желание да разговаряме за съставяне на редовен кабинет.

Корнелия Нинова, лидер на БСП

Председателят на левицата обяви още, част от предложенията на ИТН по отношение на програмата засягат закона за личната помощ, подвижна медицинска помощ и закона за радио и телевизия.

"Ние представихме на ИТН желанието на ПП да гарантираме трайно антикорупционно мнозинство чрез приемане на закона за КПКОНПИ и избор на председател. Те се съгласиха, още днес в Комисия ще бъде подкрепен на първо четене, а следващата седмица ще го подкрепят и в зала. Представихме Бойко Рашков като председател на КПКОНПИ, те пожелаха да я обмислят, но не поставиха червена линия пред името му", каза Нинова.

"Така че очакваме решение, но добрия резултат от днес са общите ни позиции по Програмата и стартирате на антикорупционното законодателство с едно вече сериозно мнозинство в зала", допълни лидерът на БСП.

"На втори етап от преговорите ще обсъждаме структура и състав на МС, както и персонални имена. Днес сме по-обнадеждени от вчера, защото програмата се одобрява и от ИТН", посочи още Нинова.

Обзора на днешния парламентарен ден от репортера на Euronews Bulgaria Камелия Колева вижте във видеото.