Политика

Столичният общински съвет за пети път удари на камък и не избра свой председател (Обновена)

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

За пети пореден път се провали изборът на председател на Столичния общински съвет, въпреки че ПП-ДБ- СС смениха номинацията си и се отказаха от канидатурата на Борис Бонев.

Мнозинството общински съветници дори не участва в гласуването.

Сутринта от коалицията предложиха за председател на СОС Грети Стефанова, която председателства заседанията и до момента като най-възрастен общински съветник.

Кандидатурата ѝ обаче не успя да събере необходимите 31 гласа в 61-местния градски парламент.

От 30 гласували общински съветници Грети Стефанова събра 22 гласа, а кандидатът на "Има такъв народ" Пламен Данаилов - 6.

Два гласа са недействителни.

По време на заседанието кметът на София Васил Терзиев пък предложи да се избере временен председател, за да се избегне загуба на средства. "За нас е важно да приемем план-сметката за боклука, да приемем разплащането на проекти и да продължим политическите разговори до момента на приемане на бюджета. Това трябва да се случи към края на февруари. Смятаме, че в подкрепата на това предложение не стои въпроса леви ли сме, десни ли сме", каза още Терзиев.

Преди старта

Издигането на Стефанова се прави по пример на Народното събрание и избора на най-възрастния народен представител Вежди Рашидов, обяви в ефира на Euronews Bulgaria преди старта на заседанието на СОС Бойко Димитров от ПП-ДБ-СС. ГЕРБ отново няма да издигат свой кандидат, няма да подкрепят и Грети Стефанова. 

Иван Пешев, общински съветник от "БСП за България", от своя страна коментира, че социалистите няма да подкрепят друг кандидат да оглави СОС, освен техният – Диана Тонова. 

Пешев и Димитров влязоха в остър сблъсък относно демонтажа на Паметника на Съветската армия и действията на областната управа на София. "Демонтират паметник, който е национално богатство, това е престъпление, което извършва областния управител, но тъмно с фенерче демонтират фигурите от монумента", коментира Димитров.

"Да си пренесат сглобката от Народното събрание в СОС и да си управляват", допълни той. А Пешев му отговори, че компетентните органи са сезирани и ще се произнесат по премахването на паметника от центъра на София. 

Цялото интервю във видеото.