Европа

Пожарите във Франция: 150 хил. декара горят в югозападната част на страната

От Euronews България Euronews България

В Жиронд, югозападна Франция, властите разказват, че стихията е срещу тях. 15 000 души в района бяха евакуирани и не знаят какво ще се случи с тях. От Жиронд предава кореспондентът на Euronews Анелиз Борже.

През изминалата седмица стотици пожарникари бяха изпратени в югозападната част на Франция, за да се опитат да овладеят огромните горски пожари, които вече са обхванали около 15 000 хектара в този регион.

Местните власти казват, че стихията е срещу тях, а за жителите на града, 15 000 от които бяха евакуирани в понеделник, това е лична трагедия, като мнозина казват, че нямат представа какво ще се случи по-нататък.

Как се чувствам? Ами като всички останали, стресиращо е. Но вярвам, че всички предпочитаме да сме активни, отколкото да не сме вкъщи. Дойдоха доброволци и въпреки всичко сме щастливи да останем в нашето село.

местен жител

„Болезнено е, но си повтаряме, че това е нашият дом. Щастливи сме, че можем да помогнем, да сме тук и да видим как градът ни се обединява“, казва жена от населеното място.

Местните са превърнали културен дом в координационен център. Събират дарения и се опитват по най-добрия начин да подкрепят онези, които се борят за своите градове.

Тук сме от пет-шест дни, всъщност от самото начало. И е вярно, че пожарникарите са щастливи да дойдат тук, където се опитваме да се грижим за тях, дори им предлагаме масажи.

Доброволец

Силните ветрове в понеделник вечер забавиха усилията на пожарникарите и още повече усложниха трудната им задача. Те бяха принудени да сменят многократно позициите си през деня и вечерта.

Властите решиха също така да изсекат дървета, за да предотвратят разпространението на пожара, особено по-близо до селата - това се случва в най-голямата горска област във Франция, където въздействието на тези пожари върху околната среда ще се усеща от поколения наред.