Европа

Опустошителни пожари в Южна Европа

От Euronews България Euronews България

Не стихват горските пожари, които са обхванали Франция, Португалия, Испания и Гърция. Заради огъня десетки хиляди бяха принудени да напуснат домовете си. Пламъците отнеха и живота на двама души в Испания, а възрастна двойка загина в Северна Португалия, докато се опитвала да избяга от огнената стихия.

В Югозападна Франция пожарникарите се опитват да овладеят горски пожари с безпрецедентен мащаб.

От понеделник до сега във френския департамент Жиронд са изгорели 15 000 хектара.

Опустошенията се разпростират на 150 кв. км, колкото е площта на Париж и вътрешните му предградия. Повече от 30 000 души са били евакуирани.

Температурите бяха определена като "апокалиптични". Пожарникарите се опитват да потушат огъня с огън.

Изгаряме площ по планиран, избран и ограничен начин, площ, която е предназначена да изгори. Но изгарянето ѝ преди основния пожар ни позволява да избегнем разрастването на огъня и по-специално прескачането му върху голямата площ от планини, която се намира точно зад нас.

Ерик Флоренсан, командир

В Испания най-малко 20 пожара са извън контрол. Пламъците унищожиха домове и посеви. Принудиха и хиляди да напуснат домовете си. 

В Каталуния местните са взели каквото могат със себе си преди да избягат от пламъците. 

"Не знам в какво състояние е къщата ми. От това, което ми казаха, мисля, че е изгоряла. Но не мога да кажа… Видях едно видео, което ми изпрати съсед, и изглежда изпепелена", казва Мария Долорес Рече.

"Започна да се разраства все повече и повече. В 17:00 ч. бяхме обхванати от пламъците и трябваше да бягаме. Взехме четирите кученца, които имаме, и това е всичко. Кокошките останаха, нашите 15 котенца също...", разказва Елена Митителу 

Горските пожари тази година са едни от най-тежките в историята, а все още не са овладени.

Вятърът не помага - пожарникарите не могат да видят в каква посока ще поемат пламъците.