Свят

Автомобил се взриви на границата между САЩ и Канада, има жертви

От Euronews България Euronews България
Explosion Vzriv Granica USA Kanada2 FB Снимка: FB / Meteorologist Kaylee Wendt

Кола избухна в огнена топка на контролно-пропускателен пункт между САЩ и Канада, предизвиквайки затваряне на границите в един от най-натоварените дни за пътуване в американския празничен календар.

Двама души загинаха при взрива, според американски медии, позовавайки се на властите, въпреки че самоличността им все още не е публична.

Колата е избухнала на главния мост Рейнбоу Бридж близо до Ниагарския водопад, съобщиха местните и щатските власти. Причината за инцидента не е ясна веднага и също така не е потвърдено в каква посока е пресичала колата - в Канада или в САЩ.

Органите на реда са открили куфар на мястото на инцидента, в който може да е имало взривно устройство, съобщава телевизия ABC, позовавайки се на източници. Според тях на моста е намерен „куфар или чанта“. На място работят сапьори.

ABC отбелязва, че четири американско-канадски моста над река Ниагара са затворени като предпазна мярка. ФБР на САЩ работи и по версията за терористична атака.

Властите от двете страни на границата обаче реагираха спешно. Белият дом съобщи, че президентът Джо Байдън е бил информиран. Канадският премиер Джъстин Трюдо каза пред парламента, че „това очевидно е много сериозна ситуация“ и обяви затварянето на четири пропускателни пункта. Губернаторката на Ню Йорк Кати Хоукъл каза, че щатската полиция и Съвместната работна група за борба с тероризма на ФБР наблюдават всички пунктове за влизане в щата.

Американските медии цитират правоохранителни източници, според които е имало двама души в колата, която е преминала през един граничен контролно-пропускателен пункт, където е била избрана за вторична проверка, предаде БГНЕС.

„След това колата ускори, блъсна се в бариера и експлодира, казаха източниците, подчертавайки, че не е ясно дали взривът е резултат от устройство.

Майк Гюнтер, канадец, посещаващ Съединените щати, описва драматична катастрофа с висока скорост на контролно-пропускателния пункт.

Видяхме тази кола да се спуска към границата и тя летеше над 100 мили в час“, каза той пред CBS News.

„След това колата се завъртя и удари оградата, излетя във въздуха“, продължава той. „Тя се издигна във въздуха и ние току-що видяхме огненото кълбо и това е всичко, което успяхме да видим. Просто беше покрито с дим навсякъде.“

Инцидентът стана в навечерието на празника на Деня на благодарността, един от най-натоварените дни за пътуване в празничния календар на САЩ, когато милиони американци излизат по пътищата. Рейнбоу Бридж е сред най-натоварените кръстовища между Канада и САЩ, мостът има 16 ленти за превозни средства и обикновено е отворен денонощно.