България

Доц. Христиана Бацелова: Има много голяма вероятност симптомите да означават ковид

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„Има много голяма вероятност симптомите да означават ковид, тъй като сме в пандемия и в началото на нова вълна. Разбира се, има и други патогени, които циркулрат, така че може и да е нещо друго.“ Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ епидемиологът доц. Христиана Бацелова по повод повишаването на случаите на COVID-19 у нас и зачестилите прояви на грипоподобни симптоми.

 

Симптомите се припокриват - хрема, отпадналост, висока температура, болки в гърлото... Продължава при някои хора да има и загуба на вкус и обоняние, което беше един много характерен симптом при предишните варианти на COVID-19. Понякога е трудно само по симптоматика човек да прецени вкъщи, така че трябва да се тества.

доц. Христиана Бацелова, епидемиолог

„Нямаме данни за по-тежко протичане при децата. Отново може да има висока температура, която няколко дни трудно да бъде понижавана. Не съм срещала ларингити, по принцип при децата това може често да се случва заради респираторни вируси. Няма данни в момента да се повишава необходимостта от хоспитализация на децата“, уточни доц. Бацелова.

552 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. 24,8% от направените тестове са били положителни - с цели 5% повече от вчера. В болници са 581 души, като 33 от тях са в интензивни отделения. Починалите за изминалото денонощие са двама души, а като излекувани са посочени 53. Поставените за последните 24 часа ваксини са общо 179. Общият брой на лицата със завършен ваксинационен курс е над 2 млн. души. 

Новата ковид вълна идва както се очакваше – горе-долу месец след вълните в Западна Европа, както се случваше винаги досега, посочи епидемиологът. Това, което знаем е, че тя не протича с увеличаване броя хоспитализирани пациенти и увеличаване броя на смъртните случаи. Което е успокоително, но все пак говорим за държави с много висок ваксинационен обхват. А нашият процент ваксинирани е изключително нисък, напомни тя.

Няма информация да протича тежко, както беше при делта варианта, допълни доц. Бацелова.

Тя коментира и дали и кога трябва да се върне задължителното носене на маски така:

 

По принцип всяко едно затворено помещение, в което няма постоянен приток на нов въздух, реално крие риск човек да бъде заразен. Дали ще е градски транспорт, на работното място, в супермаркета... Аз лично препоръчвам хората, без да чакат министерска заповед, просто да ползват маски. Виждам, че все повече хора отново започнаха да носят маски в затворени помещения. Аз лично също винаги нося маска в затворени помещения. В болницата е абсолютно задължително – там изобщо не съм привърженик на отмяната на маските.

доц. Христиана Бацелова, епидемиолог

Цялото интервю вижте във видеото.