Общество

Автоексперт: По-добре нова гума нисък клас, отколкото вече използвана от скъпа марка

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер

От днес до 14 декември в цялата страна се провежда акция „Зима“. Инициатива за нея е на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР-Главна дирекция „Национална полиция“, отдел „Пътна полиция“ и Българския Червен кръст, Агенция „Пътна инфраструктура“ и други институции. При попадане в рискова ситуация може бъде подаден сигнал на телефон 112.

По време на акцията ще се провеждат специализирани полицейски операции по три направления - изправност и дисциплина на пътя от страна на водачите на пътни и моторни превозни средства, както и на пешеходците. По 50 лева глоба за гуми с грайфер под 4 мм ще глобяват пътните полицаи.

По време на акция „Зима“ е планирано и извършването на оглед за състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до собствениците на пътя.

Зимните гуми осигуряват много по-голямо сцепление от летните, обясни в ефира на „Добро утро, Европа“ автоекспертът Румен Дунев.

По-добре водачите да вземат най-евтината нова гума, отколкото да се хвърлят на гуми от реномиран бранд, но втора употреба.

Румен Дунев, автоексперт

„За хората, които нямат необходимия бюджет, моята препоръка е на предната ос, която е управляема и водеща при спирането, да има винаги комплект нови гуми. А на следващата година тези гуми да отидат на задната ос на автомобила и да се купят отново нови гуми за предната ос“, коментира Дунев.

„Така за всеки сезон ще имаме нови гуми на предната управляваща ос и гуми на задната ос, които още са в кондиция. Така автомобилът ще е екипиран добре на половината бюджет“, добави той.

 

Целия разговор с него вижте във видеото.