Местни Избори 2023

Сигнали за изборен туризъм нажежиха страстите във Великотърновско

От Димитър Върбанов Димитър Върбанов Кореспондент

Сигнал за изборен туризъм нажежи страстите във Великотърновско. Изборният ден в горнооряховското село Върбица започна с протест срещу новорегистрирани по настоящ адресСтрупване на полиция имаше и в павликенското село Върбовка, също заради сигнал за т.нар. “пришълци“, регистрирани през последните месеци преди вота.

 

В горнооряховското село Върбица избраха кмета си на първи тур, а днес се провежда балотаж за общински кмет. Над 900 са избирателите по списък, като от тях за последната година има 66 новорегистрирани. Още в 7 сутринта местни жители излязоха на символичен протест.

 „Не може със сто човека да набъбне селото, аз лично ги познавам защото съм върбичанка, от 18 години съм служител на пощата, познавам родовете на хората< категорична е Илиянка Димитрова, жител на Върбица.

 „Аз съм възмутен от това, че не искам да ми определят съдбата в селото“, заявява Румен Ангелов, жител на Върбица.

 „А законът позволява и ние точно затова искаме - да дадем гласност, че трябва да се промени закона, знаем че той позволява и нямаме право да правим друго, затова правим мирен протест“, обяснява Стефка Маркова.

Две са секциите в село Върбица, като в едната се гласува смесено – с машина и бюлетини. На първи тур според комисиите няма регистрирани нарушения.

 

 

Какво значи нямат право да гласуват? Абсолютно всички са в избирателните списъци, които са упражнили правото си на глас.

Анелия Димитрова, председател на секция 73 - Върбица

От сутринта има засилено присъствие на полицейски екипи.

 

Обещаха да не възпрепятстват хората да гласуват, иначе ще се намесим ние. Правото на глас е гарантирано от конституцията, мисля, че са разумни, разяснено им е всичко , те обещаха да не допускат нарушение на реда.

гл. инсп. Мариян Лонгинов, н-к РУ – Горна Оряховица

Стотици жители на павликенското село Върбовка от сутринта се вълнуват  пред секциите заради новорегистрирани. Тук кметът ще бъде избран след балотажа, както и кметът на Павликени.

 „Тези хора, които са регистрирани тук, в коя къща и на кой адрес живеят? Възможно е да има по принцип. Защото тук много пари се пръскат“, казва Бисер Йроданов, жител на Върбовка.

 

- Има ли да идват да гласуват? - От Дъскот. - Трябва ли да имат право да гласуват? - Нямат.

Бейко Бейков, жител на Върбовка

Жителите на Върбовка ще искат от новия кмет да реши проблемите с водната криза в селото.